Jak fungují komise IV.

Náš seriál “Jak fungují komise” pokračuje. Tentokrát jsme si zjistili více informací o sportovní komisi. Na pár otázek nám odpověděl její předseda Mgr. Pavel Dvořák.

 

 

Sportovní komise

 

Členové komise: 

Předseda: Mgr. Pavel Dvořák

Členové: Ing. Josef Kotál, Zdeněk Ženíšek, Mgr. Vojtěch Huřík, Karel Hudeček ml., Václav Vokatý, Jaroslav Uhlík, Luboš Drenčeni, Pavel Předota, Mgr. Jan Líkař

 

 Co je náplní sportovní komise?

 

Mít přehled o sportovním dění, o potřebách klubů a oddílů aby mohli „dýchat“. A samozřejmě snažit se pomoci jak po stránce finančních příspěvků, tak po stránce rozvoje sportovišť. Předkládat odborné návrhy vedení města v oblasti sportu.

 

 

Jak často se tato komise schází? 


Podle potřeby vychází to zhruba 4x až 6x za rok. V minulém období to bylo 4 x plus konzultace.

 

 

Jsou z těchto jednání zápisy?

 

Usnesení jsou předkládány RM, včetně návrhů potřebných pro rozhodnutí.

 

 

Jaká je problematika sportovišť ve Vimperku?

 

Je zpracována studie letního areálu, to znamená od hřiště pro kopanou, odbíjenou a tenis až po krytý a otevřený bazén. Jedná se dále o opravy, generální změny na dalších sportovištích. Nutno říci, že letní areál a přilehlé prostory by měly být od roku 2014 převedeny do majetku města. Není nějaký zásadní problém využití těchto sportovišť samotnými sportovci i veřejností. Problém je, jako se vším, ufinancování těchto sportovišť a i když se již mnohé povedlo, stále ještě zůstává mnoho dalšího k řešení – jak z hlediska zanedbaných záležitostí z minulosti, tak i jejich budoucí investiční opravy a údržba.

 

 

Sportovní areál, fotbalové hřiště, majetkové záležitosti. Kdy dojde k zásadním změnám?


Asi myslíte přechod od STARZu k Městských službám. Uvidíme, jak to bude fungovat, jaké možnosti grantů a dotací to přinese. Klíčem bude, kolik peněz získá město mimo vlastní zdroje. Vyčíslená úspora zhruba 700 tis. Kč by měla být vrácena do sportu, jak do provozu, tak do investic. Přechod by měl proběhnout k červnu roku 2014.

 

 

Jak jsou rozděleny finance na sport?


Komise získává určitou sumu financí pro provozní náklady mládežnického sportu z rozpočtu města, sponzorů a z výtěžku hracích automatů, kdy tato možnost pravděpodobně do roka skončí. Je to za poslední období kolem 650 tis. Kč. Ty pak rozděluje podle přesné metodiky. Jsou tam parametry počtu pravidelně sportující mládeže do 15 let, nákladů na sport a to zejména na dopravu na soutěže, atd. To vše se poté promítne do návrhu pro radu a zastupitelstvo, které rozhodnou o příspěvcích. Pak se udělá smlouva s oddílem a vše je pod dozorem kontrolního oddělení města.

 

(ld)