Drogový gang na Klatovsku hledala i Národní protidrogová centrála

Po půlroční mravenčí práci klatovských kriminalistů jsou tři aktéři kauzy ve vazbě.

Rozsáhlé šetření klatovských kriminalistů bylo v tomto týdnu úspěšně „završeno” před soudem. Tři aktéry případu ve věku 31, 29 a 25 let, který je spojen s problematikou drog, vzal dnes klatovský soudce do vazby.

 

Od prvopočátků šetření v březnu letošního roku bylo jisté, že se jedná o rozsáhlou trestnou činnost několika osob, která, jak se tento týden potvrdilo, přesáhla i hranice Plzeňského kraje směrem do jižních Čech. Dle praktických zkušeností kriminalistů se jednalo o trestnou činnost páchanou vysoce kvalifikovaným způsobem a pachatelé činili vše proto, aby nebyla odhalena. Na případu proto následně spolupracovalo několik policejních složek, včetně specialistů. Klatovští kriminalisté přizvali i své kolegy z Národní protidrogové centrály, plzeňského krajského ředitelství a na některých zákrocích se pak podílela mimo policistů pořádkové služby i zásahová jednotka, která měla předejít při zadržení jednoho z podezřelých možné újmě na zdraví. Měl totiž při sobě motorovou pilu.

 

Od prvních dnů tohoto týdne věděli policisté, že jdou do „finále”. Podezřelí byli na různých místech Klatovska zadrženi a realizovaly se domovní prohlídky a prohlídky jiných prostor a pozemků. Policisté hledali stopy a důkazy v domech, bytových jednotkách, automobilech, garážích a jiných prostorách. Na základě zjištěných skutečností pak bylo zahájeno trestní stíhání všech tří mužů pro přečin nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s a pro přečin přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu.

tablety

 

 

Muži měli v posledních třech letech opakovaně prodávat, nebo předávat zakázané návykové látky v podobě marihuany, pervitinu, nebo extáze dalším osobám. Tyto látky pak i přechovávali. Jak bylo zjištěno, jednalo se o statisícový obchod. Při prohlídkách totiž byly nalezeny drogy, jejichž prodejem by pachatelé získali řádově statisíce korun a zajištěny i finance v naší i zahraniční měně – rovněž v řádu statisíců. Drogy muži opakovaně prodávali, nebo je předali dalším osobám za odvedenou práci. Jeden z „odměněných” obdržel marihuanu a pervitin za práci u domu, jiný pak tyto zakázané látky dostal za úklidové a výkopové práce. Jejich klientská síť překročila Klatovsko. Je zjištěno, že své zákazníky měli muži i na Strakonicku.

zajistene-finance

V „rukou zákona” už skončil i další ze shora uvedené „klatovské party”. Jednalo se o 24letého muže, který byl zadržen na Pardubicku, když z Polska převážel léčiva za 600 tisíc korun. Z těchto by se dalo vyrobit dle odhadu necelých pět kilogramů pervitinu v přepočtu za necelých deset milionů korun. Tento muž již ale také skončil před pardubickým soudem a je za mřížemi.

zajistene-balicky

Všechny okolnosti případu a další souvislosti jsou dále v šetření Policie ČR. Látky a věci, které byly zajištěny v rámci provedených prohlídek, jsou předmětem dalšího znaleckého zkoumání.

Krajská tisková mluvčí policie  dále doplňuje:

“Výsledky znaleckých zkoumání a náležité úkony jako například další výslechy svědků pak mohou přispět k objasnění rozhodných skutečností, na základě nichž může být případ překvalifikován a počet obviněných nemusí být konečný.  Dle trestního zákoníku hrozí obviněným, pokud nedojde ke zpřísnění kvalifikace, za uvedené protiprávní jednání trest odnětí svobody až na pět let.”

-p cr-