susice z veze

Starostové Prácheňska se sešli v Sušici

Starostové měst a obcí bývalého Prácheňského kraje se tentokrát sešli v Sušici. Pravidelná setkání, na nichž probírají  aktuální problémy  týkající se veřejné správy, se konají v různých městech – další, pravděpodobně na jaře příštího roku, by se mělo konat ve Vimperku. Na setkání jsou pravidelně zváni také zástupci z řad poslanců a senátorů – do Sušice přijal pozvání senátor Jan Látka. Probíraly se otázky  krizového řízení, bezpečnosti, i sociální politiky.

 

 

Na pondělním setkání přivítal starsota Sušice Bc. Petr Mottl  více než dvacítku svých kolegů – starostů.

 

Hlavním tématem  podzimního setkání  byl současný stav a připravenost měst a obcí  z hlediska krizového řízení a ochrany obyvatel. Přítomní vyslechli několik prezentací činnosti orgánů a složek města Sušice a bavili se o krizových plánech a jejich vývoji, hodnotili připravenost na nebezpečné stavy a jevy, které mohou ohrozit klidný život obcí a jejich občanů. Zajímali se o koordinaci činností jednotlivých složek ve spolupráci s krizovým štábem města, aktivizaci informačních systémů v případě ohrožení apod. Zejména malým obcím by pomohla úleva v komplikované legislativě, protože ve většině nedisponují úředníky pro oblast krizového řízení a složitá administrativa jim práci ztěžuje.

 

“Se starosty bývalého Prácheňského kraje se  nad aktuálními problémy scházíme dvakrát do roka a řekl bych, že ze všech  pořádaných podobných  setkání má toto jeden z největších přínosů. Diskutujeme o záležitostech z praxe, předáváme si zkušenosti a poznatky,” řekl sušický starosta.

 

Starostové se v diskusi věnovali také otázce, která je v současné době aktuální ve více městech – osidlování  ubytoven a bývalých např. hotelových objektů (případně  budov k tomu účelu přizpůsobených) sociálně slabými a nepřizpůsobivými občany.  Tento bod by měl být jedním z hlavních na jarním setkání ve Vimperku, který má v současné době s touto problematikou čerstvé zkušenosti.

 

Současná legislativa v sociální politice, o jejíž změnu  představitelé měst a obcí aktivně usilují apely na nejvyšších úrovních, umožňuje státem hrazené vysoké doplatky na ubytování těchto  lidí, což je pro některé podnikatele velmi výnosný, bezpracný, byznys. Pro města samotná je to ovšem zátěž doslova po všech stránkách – sociální, školské, zdravotnictví,  zaměstnanosti, bezpečnosti, hygieny, migrace původních obyvatel ad.  Starostové probrali kroky, které byly jako podnět ke změně legislativy dosud učiněny a dohodli se na další vzájemné  aktivní a intenzivní podpoře, která by měla vést ke zprůhlednění nakládání se sociálními dávkami a zamezení  tohoto druhu ‘podnikání’.

 

“Doufejme, že i v souvislosti  s aktivitami měst a obcí, které se připojují k apelu na změnu současné kontraproduktivní legislativy výplaty sociálních dávek a doplatků na bydlení, dojde brzy ke změně. Nejen v samotné agendě výplat, kdy bychom uvítali přísnější a zřetelnější pravidla, ale i ohledně provozních podmínek, které musí  ubytovny a domy pro tuto vymezenou skupinu lidí splňovat. Rozhodně se domníváme, že je nutné rozšířit pravomoci obcím, aby na svém území mohly podobné případy posuzovat a řešit individuálně a bez průtahů zůsobených např. zákonými lhůtami řízení dotčených orgánů,” uvedl starosta.

 

Na setkání vystoupil mimo jiné i starosta Klatov, který informoval o institutu vykázání problémových lidí (recidivistů) z území města, s nímž mají už praktické zkušenosti – v současné době řeší několik případů; přičemž výjimkou nejsou ani opakovaná porušení  příkazů ze strany potrestaných. To už dále šetří polcie (přečin maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání). Starostové sice lednovou změnu, která  možnost vykázat notorické pachatele přestupků na tři měsíce z měst přinesla přivítali, ale zároveň už vidí i praktické nedostatky a nedořešené otázky – chybí registr přestupků, omezením je i klauzule týkající se  trvalého pobytu. Hlavní role v posuzování delikventů připadá na obecní policie, které ‘svůj’ terén a v něm se pohybující lidi dobře znají.

 

Společným obědem, návštěvou komunitního centra “Káčka” a kina  (obojí se mimochodem velmi líbilo, Domažlice a Vodňany  připravují obdobné projekty a tak využili příležitosti k načerpání poznatků a domluvili si další indviduální prohlídky obou budov) pak podzimní setkání starostů bývalého Prácheňského kraje v Sušici skončilo.

 

-as-