Kotelna Vimperk – vyjádření inspekce

reakce aktualnitema

Ad. Kotelna ve Vimperku a její provoz

V článku 30. 9. (celý text ZDE) jsme zveřejnili problematiku týkající se kotelny, na jejíž provoz a  zápach z ní vycházející upozornilo několik občanů. Městský úřad regoval jednak vlastním šetřením a dále zadal podnět k prošetření provozu na Českou inspekci životního prostředí.

 

Nyní obdržel stanovisko inspekce, k jehož závěrům poskytl vyjádření Ing. Josef Kotál, vedoucí odboru ŽP MěÚ Vimperk:

“Obdrželi jsme stanovisko České inspekce životního prostředí k podnětu MěÚ Vimperk, odboru ŽP, na nadměrné znečišťování ovzduší provozovnou kotelny na biomasu,  s tímto závěrem:

“ČIŽP neprokázala provozovateli porušování zákona – neprokázala provozovateli, že technologie zdroje produkuje větší množství emisí znečišťujících látek než připouští platná legislativa a povolení k provozu vydané krajským úřadem.“

Celá stanovisko si je možné vyžádat na ČIŽP.

Ve dnech 4.-7. září  nechal provést provozovatel odbornou prohlídku kotle (společností TTS energo Třebíč s. r. o.), která  byla zaměřena na stav zařízení s ohledem na spalovací proces a dále na kontrolu nastavení režimů pro řízení kotle. Společnost nezjistila v průběhu kontroly závady v souvislosti se spalovacím procesem a spalovaným materiálem.

 Za náš úřad konstatuji, že jsme neobdrželi žádnou další stížnost na zápach z uvedeného zařízení.”

 

-red-