Jak fungují komise (V)

Bytová komise

 

Předseda: Ing. Jaroslava Martanová

Členové: Milada Chválová, Václav Jakš, Daniel Kaifer, Jiří Founě, Eva Zacharová

 

 

Jak funguje bytová komise? Jaká jsou pravidla pro přidělení bytu? Převyšuje nabídka poptávku?

 

Na tyto a další otázky nám odpověděla předsedkyně bytové komise Ing. Jaroslava Martanová.

 

 

Čím se bytová komise zabývá a jak často se schází?

 

Komise se schází pokaždé po ukončení zveřejnění nabídky bytů a to většinou jednou měsíčně. Nabídka nastává po uvolnění bytu původním nájemcem a následném převzetí a zkontrolování Městskou správou domů. Poté správa vydá hospodářskému a bytovému odboru pokyn ke zveřejnění nabídky bytu. Ta je po dobu 15 dnů zveřejněna na úřední desce, na vývěskách a na internetových stránkách města. Je zde uveden termín, do kdy je možné si podat žádost, případně, kdy je možno si konkrétní byt prohlédnout. To vše je v režii bytového a hospodářského oboru.

 

 

Kdy přichází na řadu bytová komise?

 

Pokud je vše v pořádku, referentka bytového odboru udělá soupis bytů a zájemců a poté zasedá bytová komise. Členové bytové komise a zájemci o byt obdrží pozvánky na jednání a všichni společně se schází na Městské správě domů. Jednotlivě přichází před bytovou komisi uchazeči o byt a sdělí, proč mají zájem právě o tento byt. Na jednání bytové komise jsou jednotliví zájemci informováni o tom, kdy a kde se mohou dozvědět informaci o přidělení bytu. Bytová komise totiž pouze doporučuje přidělení bytu konkrétnímu zájemci rada města rozhoduje o jeho definitivním přidělení.

 

 

Kdo si může podat žádost o byt a jaká jsou pravidla pro přidělování bytů?

 

Žádost o byt se podává na odbor hospodářský a bytový. Evidovat se mohou ti, kteří mají zde ve Vimperku dva roky trvalé bydliště, nebo jsou zde již rok zaměstnání v pracovním poměru. Vyhovíme i v případně žádosti zaměstnavatele, který má eminentní zájem, aby jeho zaměstnanec zde byt získal.

Evidovaní uchazeči, kteří splňují tyto podmínky, se mohou hlásit na jakýkoliv nabízený byt městem. Zájemci nesmí mít žádné závazky nebo nedoplatky vůči městu z předchozího nájmu. Musí být vůči bytové politice ‘čistí’.

Výjimku tvoří tři panelové domy Pod pekárnou, tzv. „startovací byty.“ Na tyto byty se může přihlásit kdokoliv, ať už z Prahy, z Vimperku, či z Českých Budějovic. Uvedené podmínky si stanovilo město pro možný příliv nových občanů a z důvodu širší možnosti výběru žadatelů. Uchazeč o tento byt musí doložit výši svých příjmů. Pokud překročí výši příjmů stanovenou v podmínkách pro získání tohoto bytu, nemá na tento byt nárok – toto je podmínka dotačního titulu.

Současná pravidla pro přidělování bytů byla schválena na jednání zastupitelstva města dne 25. 6. 2012 usnesením č. 335.

 

 

Převyšuje nabídka poptávku? O které byty je největší zájem?

 

Největší zájem je o byty 1+1 a 2+1. Jsou to ideální byty jak pro starší osoby, tak pro mladé páry do začátku. Naopak nejmenší zájem je o byt 4+1. Trvale je evidováno okolo 100 uchazečů. Každých půl roku musí uchazeči svoji žádost aktualizovat, jinak z tohoto systému vypadávají. Pokud v prvním kole není zájemce o byt, dochází ke druhému kolu zveřejnění a tak dále, dokud nebude byt obsazen. Nestalo se nám, že by nám tu nějaký byt zůstal výrazně dlouho neobsazen. Bytový fond města spravuje Městská správa domů, jejímž jednatelem je pan Kaifer.

 

(ld)