5

Jak to bylo (I) – “SIRKA – SIRKUS”

Před měsícem jsme oslavili  první “narozeniny” kina Sušice. Jeho původní podoba je uschována už snad jen v archivech a nejen Sušičané se těší z “nového” kulturního stánku, který kromě kina  poskytuje moderní zázemí pro širší vyžití – posezení v útulné kavárně, kde se pořádají nejrůznější akce (včetně  dětského koutku), prostorné světlé galerie a samozřejmě moderní kinosál se špičkovými projekčními možnostmi.

projektyrop3

Připomeňme si, jak se kino “znovuzrodilo”:

 

S.I.R.K.A. – místo, kde se moderní umění a architektura sloučila s historickým centrem města

 

Své první narozeniny oslavila 27.bzáří S.I.R.K.A. (Sušická regionální kulturní aula). Investorem celého projektu bylo město Sušice, poskytovatelem dotace Regionální Rada Regionu soudržnosti Jihozápad. Autorský dozor a TDI zajistil Šumavaplan, spol. s r.o., zhotovitelem stavby byla akciová společnost BIS z Plzně.

Celá akce si vyžádala náklady ve výši 43 milionů korun, z toho poskytnutá dotace od ROPu byla 33 milionů korun.

S přípravou projektu začali Sušičtí v březnu 2009, kdy se začalo se zpracováním projektové dokumentace a dalších příloh, které byly k žádosti o dotaci zapotřebí. Půlroční práce byla dovršena odevzdáním kompletní žádosti v září 2009 na ROP NUTS II Jihozápad v rámci šesté výzvy.

 

O přidělení dotace se město Sušice dozvědělo až o rok později, v listopadu 2010, i když byl původní termín o více než deset měsíců dříve. Tento zásadní zásah do harmonogramu znamenal další dva měsíce příprav všech dokumentů nutných pro podpis smlouvy o dotaci, aktualizaci termínů realizace a dalších činností s tím souvisejících.

 

S.I.R.K.A. se slavnostně otevřela 27. září 2012. V těchto dnech má sušické kino za sebou oslavy prvního výročí své existence, oslavy probíhaly celý týden od 23. září až do 29. září. Kino nabídlo pestrý program – od promítání přes koncert, po celodenní zábavu pro celou rodinu.

 

Díky výstavbě Sušické regionální kulturní auly se podařilo získat moderní digitální technologie ve standardu DCI, dále 3D projekce, diváci mohou sledovat přímé přenosy operních a jiných hudebních produkcí přes satelit v HD kvalitě a umožněna je i prezentace pro diváky v sále pomocí audiovizuálních prostředk, nebo pomocí PowerPoint, Macromedia či webových aplikací. Pořádají se zde i kombinované pořady, například besedy s projekcí, diskusní akce s multimediální podporou, dále sledování TV a satelitních kanálů na plátně při významných sportovních, kulturních či společenských akcích.

K dispozici je moderní divadlo využívající audiovizuální podporu, speciální projekce pro seniory s dobovými filmy, organizovat se tu dají pravidelné projekce pásem pohádek pro děti s rodiči.

Součástí objektu je také městská galerie a kavárna s terasou. V neposlední řadě se výstavbou sloučilo moderní umění a architektura s historickým centrem města Sušice.

1

uvod

 

projektyrop4

c7

img 9284

 

1-paska

 

 

-tzproj-

bannerrop                           logotypmetosusice