Z hořícího hotelu evakuovali 122 hostů

Oheň vypukl v hotelu Šumava v údolí pod Kašperskými Horami ve 13 hodin dnes odpoledne. Okamžitě byl vyhlášen požární poplach a událost nahlášena na linku 112. V době ohně se v hotelu nacházelo téměř 140 lidí, z toho 122 hotelových hostů. Na výzvu byla okamžitě zahájena evakuace, ale několik hostů zůstalo uvězněno na svých pokojích a kvůli hustému kouři se nemohli dostat ven. Také v hotelové kuchyni zůstaly tři osoby. Těm pomohli hasiči.

 img 9165

img 9184

Zásahová jednotka ze Sušice se na místo dostavila zhruba 13 minut od nahlášení požáru – 2 zásahové vozy HZS Sušice s plnou osádkou (dvě směny), speciální technika z Klatov (protipožární kontejner) sušická záchranná služba a Policie ČR (řízení dopravy) pracovali v plném nasazení téměř dvě hodiny.

 img 9281 img 9317

Při zásahu nebyl nikdo zraněn, hasiči zjistili ohnisko požáru, zlikvidovali jej, odvětrali budovu, pomohli s evakuací 4 osob pomocí výškové techniky a osm lidí vyvedli z hořící budovy ve speciálních dýchacích maskách a předali je do péče zdravotníků. Policie řídila dopravu k místu zásahu a organizovala shromaždiště evakuovaných osob.

 

Popsaná situace nebyla naštěstí realitou – jednalo se o další taktické cvičení pro složky HZS a složek Integrovaného záchranného systému. Cílem cvičení je prověřit připravenost, koordinaci a účinnost záchranných prací pro situace, které mohou reálně nastat.

 

„Hasičský záchranný sbor Plzeňského kraje se ve spolupráci s hotelem Šumava dohodl na uskutečnění taktického cvičení s evakuací většího počtu ubytovaných osob. Cílem cvičení bylo kromě ověření dojezdových časů jednotky i prověření taktických postupů evakuace ze zasažených prostor. V první fázi cvičení, po opuštění budovy hosty a jejich shromáždění na určeném místě, provedli hasiči průzkum, požární útok k ohnisku požáru a po zhodnocení situace rozhodl velitel zásahu o evakuaci zbývajících uvězněných osob dvěma způsoby – za pomoci výškové techniky (ze 3. patra) a po evakuačním schodišti (ze 2. patra hotelu) za pomoci vyváděcích masek. O počtu evakuovaných osob dostával velitel zásahu informace od Policie ČR. Cvičení se zúčastnili profesionální hasiči ze Sušice a Klatov bez přítomnosti jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí,“ uvedla mluvčí HZS Plzeňského kraje Mgr. Pavla Jakoubková.

img 9333

img 9354

 

Taktické cvičení na Šumavě bylo výjimečné oproti jiným tím, že bylo vedeno v několika fázích:

„Pokud by se jednalo o reálný zásah, byl by na místo vyslaný větší počet jednotek, vyhlášen druhý nebo třetí stupeň požárního poplachu. To znamená, že by k zásahu přijelo minimálně deset jednotek hasičů, tři policejní jednotky a několik sanitek, popřípadě by byl k zásahu přivolán vrtulník. Toto cvičení bylo součástí školení bezpečnostních techniků Ministerstva vnitra, kteří zde byli ubytovaní a tím pádem se ocitli v roli reálně evakuovaných osob. I proto jsme volili oddělené fáze (průzkum, požární útok, evakuace osob oběma způsoby), aby bylo možné jednotlivé taktické postupy lépe vyhodnotit. V případě reálného požáru by všechny fáze probíhaly najednou,“ doplnila mluvčí.

 

Osazenstvo hotelu o cvičení nebylo informováno, situace se přibližovala co možná nejvíce realitě, z tohoto hlediska se pro ně jednalo o opravdový zásah. Šlo o preventisty HZS ze všech krajů, nechyběli zástupci Generálního ředitelství HZS a Policie. Jediné, co bylo jejich výhodou je to, že vzhledem ke své profesi věděli, jak se v této situaci zachovat. Samozřejmě, že ‘uvězněné’ osoby byli figuranti, kteří o akci věděli.

 img 9423

 

Velitelem zásahu hasičů byl Milan Cibulka a s průběhem akce byl spokojený stejně jako npor. Bc. Petr Ježek, velitel sušické stanice profesionálních hasičů. „Podobná taktická cvičení jsou pro nás přínosná v tom, že při nich může dojít k nepředpokládaným situacím, s nimiž se ale můžeme reálně setkat. V průběhu dnešního cvičení jsme nezaznamenali žádné nedostatky v naší práci, akce splnila účel pro který byla organizovaná.“

 

 img 9251   img 9388

 

„Wellness & Sport Hotel Šumava patří k největším na Šumavě a jak pro nás, tak věřím že i pro hasiče, byla tato zkušenost přínosem. Z našeho pohledu je to i vzkaz pro naše hosty, že nám záleží na tom, aby se u nás cítili nejen dobře, ale i bezpečně. Prevenci se věnujeme ve všech směrech a v průběhu celého roku,“ shrnul ředitel hotelu Bc. Jaroslav Hranička.

 

-text a foto: as-

 

Další fotografie najdete ve FOTOGALERII.

 

Video ze zásahu můžete zhlédnout ZDE