Domov pro seniory má nové prostory

uvod

 

Oddělení se zvláštním režimem pro klienty, kteří potřebují 24hodinovou péči, otevřely v úterý slavnostně Sociální služby města Sušice v budově bývalé interny na nábřeží (pod parkem ZŠ TGM). Ještě donedávna byla, z čelního pohledu pravá, budova využívána několika nájemci (právní kanceláře, katastrální úřad ad.), nyní je již celá připravena sloužit potřebám Domova pro seniory.

 

1

3

 

Na oficiálním uvedení do provozu se sešli představitelé města, někteří radní a zastupitelé (včetně krajských), zástupci zhotovitele a projektanta, vedení sociálních služeb města  a jejich pracovnice,  úředníci z odboru sociálních věcí a zdravotnictví MÚ Sušice a nechyběli samozřejmě investiční technici úřadu, kteří měli vznik nového oddělení na starosti.

 

 

Nově vzniklo šest dvoulůžkových a dva jednolůžkové pokoje s vlsatním sociálním zařízením, moderní velká koupelna s rehabilitační vanou, společenská místnost i technické prostory.

6

 

9

 

91

 

Myšlenka rozšíření provozu Domova pro seniory začala nabývat konkrétní podobyv roce 2011, díky MUDr. Kateřině Nové, která zjistila a začala se věnovat možnosti získání dotace na akci z Ministerstva práce a sociálních věcí..

 

Společné úsilí radní MUDr. Nové, ředitelky sociálních služeb Mgr. Vácové a místostarostky Ing. Marešové bylo korunováno úspěchem, MPSV schválilo na jaře 2012 dotaci ve výši kolem 6 milionů korun a tak mohla být v loňském roce provedena I. etapa prací – přestaba pokojů v levé části domova, letos byly dokončeny práce na rozšířených prostorách ve II. etapě projektu (z čleího pohledu pravá budova). 

Zhotovitelem stavby je společnost ALDAST s. r. o. Strakonice.

Celkové náklady na druhou část projektu dosáhly 6 843 696 korun, z toho dotace MPSV byla zhruba 3,5 milionu korun. Město Sušice investovalo už celkem do  úprav domova  téměř 7 milionů korun .

Jak uvedla Ing. Kateřina Ronová, investiční technik města, která měla stavbu na starosti, v první etapě přizpůsobení objektu pro provoz Domova pro seniory bylo patro kompletně přestavěno (příčky, podlahy, vestavěné koupelny, evakuační výtah…), vybaveno potřebným zařízením a v rámci toho, že se celá budova bude využívat pro seniory, byla provedena i příprava na přestavbu ostatních pater – jsou hotové rozvody instalací, centrální ohřev vody ze stávající kotelny, vyměněna všechna okna aby se později nemuselo bourat v obsazených pokojích.

92 93 94

 

V návrhu rozpočtu na příští rok, který se právě projednává, je pak také položka na dokončení další fáze projektu, kterou je právě úprava zbývajících dvou pater budovy. Pokoje budou v podstatě kopírovat ty stávající, změní se využití prostor pro technické a administrativní zázemí provozu domova.

 

V rámci slavnostního zahájení starosta poděkoval všem kteří se na projektu, od jeho začátku až do konce podíleli a odvedli dobrou práci. Připomenul a pochválil rozvoj sociálních služeb, zejména v péči o seniory, ve městě a dodal, že úsilí města o spokojený život seniorů rozhodně nepolevuje. Popřál jak obyvatelům domova, tak i pracovníkům sociálních služeb, aby jim budova dobře sloužila a byli v ní spokojení.

 

Ředitelka sociálních služeb Mgr. Renata Vácová pak vyzdvihla zejména práci zaměstnanců domova: „Na tom, že tu dnes stojíme v perfektně upravených a uklizených prostorách a můžeme se vydat na prohlídku nových pokojů i ostatního zázemí, které je pro obyvatele připraveno, mají opravdu velikou zásluhu „naše děvčata“. V posledních týdnech tu trávila mnoho hodin, budovu uklízela shora dolů, pomáhala stěhovat, dovybavovat, vyzdobit… Děkuji jim všem za obětavý přístup a perfektně odvedenou práci. A navíc ještě stihla napéct a připravit spoustu dobrot, které jsou tu dnes, v rámci slavnostního otevření, pro hosty připravené,“ dodala se spokojeným úsměvem.

 

Obyvatelé oddělení se zvláštním režimem (především trpící Alzheimerovou chorobou nebo demencí) se už do světlých prostorných pokojů stěhují. Jsou s novým místem spokojení, podobně jako personál domova, který také získal odpovídající zázemí. Už nyní jsou Sociální služby města Sušice svými službami na pomyslném čele žebříčku podobných zařízení v regionu. V rámci dostavby celého objektu po potřeby domova se uvažuje i o možnosti zřízení denního stacionáře, budou upraveny odpovídající místnosti pro nejrůznější druhy činností (fyzioterapie, zájmové činnosti atp.). Samozřejmostí je kompletně bezbariérový přístup, velkou výhodou je místo kde je budova situovaná – v klidné části města a přesto v centru dění, u řeky, v těsné blízkosti parku.

 

-as-

 

{gallery}susice/2013/listopad/dd_novepatro_web/{/gallery}