Poutníci se sešli na Zadních Paštích

prkna

Na přelomu 16. a 17. století se na jižních stráních Křemelné usadili první osadníci. Vznikly dva dvorce a osada získala název Zadní Paště ( Hinter Waid). Kaple svatého Martina přibyla k osadě v průběhu 17. století. Na přelomu 19. a 20. století v osadě žilo 110 lidí, ale ještě před první světovou válkou klesl počet obyvatel na 60.

Pak přišla válka druhá a po ní odsun původního obyvatelstva. I následující režim pokračoval v devastaci a na místo už opuštěné osady začaly dopadat dělostřelecké granáty.

Po revoluci se v tato místa pomalu vracel život. V roce 2011 se společným úsilím několika nadšenců podařilo kapli znovu vzkřísit z mrtvých a po jejím vysvěcení 11.11.2011 se stává opětovnou připomínkou historie tohoto krásného kraje.

interier

 

V neděli 10. listopadu se zde už potřetí uskutečnilo Svatomartinské setkání. Téměř 200 poutníků se zde sešlo, aby si v myšlenkách i modlitbě připomněli obyvatele staré Šumavy, kteří museli tento svůj kraj nedobrovolně opustit. Jak řekl jáhen Jan Pečený, který vedl bohoslužbu, lidé se zde opravdu sešli „jako doma“.

Proto patří velký dík všem organizátorům i všem kteří se podílejí na obnově těchto téměř zapomenutých míst Šumavy.

Kaple1

poutníci

munice

text: Vladimír Černý, doc

foto: Vladimír Černý