apk

Nový manažer prevence kriminality

Prevence kriminality je trvale prioritním tématem veřejné správy. Krajský úřad Jihočeského kraje pořádal odborný seminář pod vedením lektora Dr. Zdeňka Pankráce, který v tomto směru pracuje pro celou ČR, jenž měl za cíl seznámit manažery prevence kriminality, zástupce městských policií, odborů sociálních věcí a samosprávy s novými způsoby práce, komunikace a opatřeními realizovanými v oblasti prevence kriminality. Školení se účastnila také místostarostka Vimperku Ing. Jaroslava Martanová.

 

„Cílem semináře bylo prohloubení znalostí v oblasti prevence kriminality a zejména pomoc s řešením aktuálních problémů. Výměna zkušeností a poznatků od kolegů z městských policií Jihočeského kraje či zkušeností z celé ČR bylo přínosem pro všechny zúčastněné. Již tento pátek nás navštíví kolegové z městské policie Písek s paní místostarostkou. Chtějí od nás získat poznatky z práce asistentů. Je dobré si vyměňovat zkušenosti, proč nevyužít dobrých příkladů, když to někde funguje. Prevence kriminality jsou aktivity směřující k předcházení páchání trestných činů, snižování jejich výskytu a odstraňování příčin a podmínek vzniku trestných činů. Prevence je o komunikaci s veřejností a zpětné vazbě. Dobré zkušenosti v oblasti prevence kriminality má i dr. Fára, který v současné době působí na Středočeském kraji, a proto jsme velice rádi přijali jeho pozvání a využijeme jeho zkušeností pro naši práci. Jedním z námětů pro prevenci v oblasti dopravy bude dopravní škola pro malé uživatele dopravních prostředků jako je koloběžka, tříkolka a kolo. Máme záměr ve spolupráci se ZŠ TGM a správcem dopravního hřiště vydávat řidičské průkazy pro jejich uživatele a tím pozitivně přispět k dopravní výchově. Včera jsme obdrželi zprávu z Ministerstva vnitra, kdy jsme byli vybráni na základě zpracované žádosti jako jedno 20 měst v rámci ČR do individuálního projektu „Asistent prevence kriminality II.“ v rámci Operačního programu lidské zdroje a zaměstnanost. O dalším průběhu projektu určitě budeme velice rádi informovat.“

 

Od 11. listopadu byl novým manažerem prevence kriminality pro Vimperk jmenován Milan Kobera, zástupce velitele MP. Jeho funkce spočívá, mimo běžné činnosti, především ve spolupráci s mentorem a s asistenty prevence kriminality, spolupráci s městem, úřadem práce, sociálním odborem ad.

 

A jak hodnotí projekt Asistent prevence kriminality velitel MP Vimperk Peter Macorlík?

 

Prozatím se jeví projekt, který byl zahájen 2. května letošního roku, jako účinný.

Práce asistentů probíhá způsobem hlídkové služby ve spolupráci s městskou policií, kdy asistenti pracovali z počátku dva měsíce společně s mentorem v terénu a později byli začleňováni k samostatné práci s jasným úkolem. Jejich činnost je řízena operativně podle aktuální situace mentorem nebo vrchním strážníkem. V případě zjištění protiprávního jednání informují městskou policii, případně problém menšího rozsahu vyřeší sami v rámci své občanské autority. O výsledcích práce asistentů máme pravidelný přehled, výsledky jsou pozitivní, jejich práce je pravidelně vyhodnocována,“ upřesňuje.

 

Práce asistentů se odráží i na celkových výsledcích městské policie, kdy ve sledovaném období poklesl počet přestupků týkající se občanského soužití, ačkoliv ostatní statistiky narostly (doprava, alkohol, majetková trestná činnost ad.).

-as-

 

 

Typy řešených přestupků (za shodné sledované období)

 

Typ přestupku

2013

2012

Doprava

716

727

Veřejný pořádek, alkohol, vyhlášky a nařízení

357

166

Občanské soužití č.j.

15

22

Majetek + signál EZS

91

58