Vimperk opět mezi nejlepšími

VIMPERÁCI, GRATULUJEME, patříte opět k nejlepším !

“Umístili jste se na 2. místě v  celokrajské soutěži obcí a měst Jihočeského kraje v soutěži „Jihočeši třídí odpady 2013“ v kategorii měst s více než 7 000 obyvateli v rámci celého Jihočeského kraje a Město Vimperk je tedy druhým nejlépe třídícím městem Jihočeského kraje pro rok 2013.“

Tohle slyšeli a cenu z rukou zástupců Jihočeského kraje a společnosti EKO-KOM a. s. převzali včera starosta města Ing. Bohumil Petrášek a pracovníci odboru živorního protředí městského úřadu Ing. Marie Hejlková a Ing. Josef Kotál.

 

Vedoucí odboru životního prostředí MÚ Vimperk, Ing. Josef Kotál, dosažené výsledky komentuje:

 

“Soutěž vyhlašuje Jihočeský kraj a obalová společnost EKO-KOM a. s. V této soutěži je hodnoceno množství vytříděných kilogramů plastů, skla, nápojových kartonů a papíru v přepočtu na obyvatele, úspěšnost třídění – poměr mezi celkovým množstvím vytříděných využitelných složek odpadů uvedených výše a množstvím směsného komunálního odpadu, dále kvalita evidence odpadů a provádění osvětové činnosti. Město Vimperk se díky práci odboru životního prostředí, ale především díky aktivitě a zodpovědnému přístupu občanů ke třídění umístilo na 2. místě, za které získalo pamětní tabuli a peněžní dar v hodnotě 14 000 Kč, který bude použit na nákup laviček a dalšího mobiliáře z recyklovaných materiálů.

 

Vimperk sice nezopakoval své vítězství z let 2009, 2011 a 2012, ale přesto i letošní druhé místo je výrazným úspěchem a potvrzením toho, že vimperáci patří v třídění odpadů dlouhodobě k nejlepším.”

 

Co tento úspěch přináší občanům?

“V letošním roce došlo k legislativní změně, kdy zákon umožňuje obcím zvýšení poplatku za odpady až na 1 000 Kč na obyvatele. Zejména díky aktivnímu přístupu našich občanů ke třídění jsme mohli ve Vimperku i pro rok 2014 ponechat poplatek za odpady na stejné výši (492 Kč) jako v roce předchozím, nezdražujeme již šestým rokem.”

 

Vimperk ale jedno první místo přece jen v soutěži má – v jaké kategorii?

“Tou pomyslnou třešničkou na dortu bylo vítězství v soutěži o nejlépe třídící obec s rozšířenou působností (ORP) v rámci všech kategorií. Mezi 17 obcemi Jihočeského kraje ORP Vimperk získala 1. místo. Toto umístění je výsledkem třídění nejen občanů Vimperka, ale všech obyvatel žijících na území ORP. V této souvislosti byl nejkrásnější pohled na výsledkovou listinu obcí do 500 obyvatel, kde mezi 370 obcemi Jihočeského kraje získala Kvilda 1. místo, Nové Hutě 2. místo, Borová Lada 3. místo a Kubova Huť 4. místo.  Takže nejenom Vimperákům, ale i obyvatelům těchto obcí patří moje poděkování.”

A ještě malý  dovětek – třídíme opravdu všichni?

Podorbnosti o soutěži můžete najít  na INTERNETOVÝCH STRÁNKÁCH PROJEKTU.

-red,jk –

diplom mesto vimperk

 

diplom orp vimperk