Šumava má další unikát

Na Šumavě stojí nejdelší dřevěný most v Česku

Nedaleko Černého Kříže na Stožecku nechala Správa NP a CHKO Šumava postavit nový dřevěný most. Turisté se po něm dostanou až k hranici Mrtvého luhu. Most je své kategorii je nejdelší v celé České republice. Stojí na místě, kam historicky patří. Dřívější lávka byla zbořená za dřívějšího režimu, pak tu lidé museli chodit po viaduktu, který byl nebezpečný.

 

img 3286

Přes Studenou Vltavu nedaleko Černého Kříže na Stožecku stojí ode dneška nejdelší dřevěný obloukový most v České republice. Most, který je téměř celý vyrobený ze dřeva a má rozpětí 36 metrů, tu nechala postavit Správa NP a CHKO Šumava.
Nový most bude sloužit především
pěším turistům a také cyklistům. Bude stát na místě, kde již dříve – historicky – lávka stála.

Tato lávka tu stávala dávno před námi, byl však zbourán se vznikem Železné opony. Stejně jako v přírodě, kde napravujeme škody po našich předcích – revitalizujeme rašeliniště a vodní toky, sázíme listnáče místo smrků, tak obnovujeme a pečujeme o užitečné stavby, které se necitlivě snažil odstranit totalitní režim – třeba Schwarzenberský kanál nebo hájovnu na Březníku,“ jmenuje Jiří Mánek, ředitel Správy NP a CHKO Šumava. (Více na historickém snímku v příloze)

Lidé co tudy dříve chtěli jít, museli přes viadukt v těsné blízkosti železniční tratě. Což bylo nebezpečné. Na novém mostě už se nikomu nemůže nic stát.

Dříve tu nedaleko stála továrna na výrobu tašek. Od ní vedla cesta k mostu, který lidé používali a budou používat znovu. Tato původní znovuobnovená cesta za mostem povede po hranici Mrtvého luhu – unikátní přírodní památky. Návštěvníci se tak dostanou do blízkosti této unikátní oblasti i po souši a nejen po vodě při splouvání Teplé Vltavy,“ uvádí Veronika Hričovská z Informačního střediska Správy NP a CHKO Šumava ve Stožci.

historie

Most se stane spojnicí pro ty, kteří pojedou po šumavské cyklomagistrále ve směru na vesnickou památkovou rezervaci Dobrá a dále na Soumarský Most, Volary nebo Lenoru,“ popisuje Pavel Pechoušek, tiskový mluvčí Správy NP a CHKO Šumava.

Konstrukčně podobnou lávku pro pěší, jen z jiného materiálu, nechala Správa NP a CHKO Šumava postavit loni přes Vydru nedaleko Antýglu na Srňsku. Její projektant Marek Foglar za ni dostal výroční cenu České komory autorizovaných inženýrů a techniků Plzeňského kraje. Stejný mostní inženýr navrhl i tento most u Černého Kříže.

Pro tuto jedinečnou lokalitu byla zvolena konstrukce z přírodního materiálu. Most je navržený z lepeného lamelového dřeva jako oblouk se spodní mostovkou. Oblouk a táhlo spojují ocelové závěsy, mostovka je tvořena podélnými dřevěnými hranoly, na nichž leží dubové fošny mostovky. Celý most byl osazen na místo autojeřábem. Svým rozpětím je most unikátní, proto na něm bude po kompletním vystrojení provedena statická i dynamická zatěžovací zkouška, která ověří únosnost mostu a předpoklady projektu,“ popisuje Marek Foglar.

Nový most se začal stavět po více než šestiletém jednání. „Jeho rozpočet byl necelých 7,5 milionů korun. My ho postavíme za 4,5 milionů korun. 90 procent hradí dotace z Operačního programu Životního prostředí. Stavba byla hotová za 2,5 měsíce,“ uzavírá Jiří Kvapil ekonomický náměstek ředitele Správy NP a CHKO Šumava.

-tz nps-

{gallery}susice/2013/prosinec/nejdelsi_dreveny_most/{/gallery}