Srdce pro Václava Havla

Podobně jako na řadě míst v republice, i v Sušici se ve středu v podvečer, v den druhého výročí úmrtí Václava Havla,

havel

na veřejných prostranstvích rozhořely svíčky, sestavované do tvaru srdcí.

 

“Není dokonalé, nemá přesné obrysy, protože ani my nejsme dokonalí, vytvarovaní a přesní. Ale máme svá srdce otevřená a vroucí, a to je důležité…”

 

Srdce pro Václava Havla – takový název nesla vzpomínková akce pořádaná  skautským střediskem Vydří stopa v Sušici a  sušickým gymnáziem. V první části večera se více než stovka lidí sešla u lípy na náměstí, aby u pamětní desky vzpomněla na  jednu z nejvýraznějších osobností české země nové doby.

img 1303

Česká hymna uvedla vzpomínkové setkání, v němž Mgr . Václav Diviš připomněl velikost tohoto, pro demokraciii naší země, tak významného člověka. Zavzpomínal na přímá i nepřímá setkání s prvním prezidentem České republiky; i v dobách, kdy ještě prezidentem nebyl.

 

Po setkání u Lípy Svobody následovala o necelé dvě hodiny později druhá část večera “Koncert pro Václava Havla”  připravená studenty gymnázia – ti pozvali veřejnost na netradiční koncert  do Smetanova sálu. Zhruba 150 lidí ocenilo netradiční pojetí originálního hudebního večera slovy i aplausem.

 

“Máme otevřená srdce”… bylo mottem celé akce.  Přesně tak, jak to  cítil a zdůrazňoval i Václav Havel, když  v  lidech probouzel víru v sebe sama, v to, že  máme sílu a schopnosti měnit své osudy i osudy druhých k lepšímu.

 

Vzpomínkové setkání v Sušici uctilo důstojně jeho odkaz.

img 1310

-as-

 

{gallery}susice/2013/web_havel/{/gallery}