cssd-bila-oranz-podklad

Jak to vidí lídři? ČSSD

cssd-bila-oranz-podklad

Ing. Milena STÁRKOVÁ

 

Hospodaření s bytovým fondem města je důležitou součástí správy – nájemné z městských bytů  je nezanedbatelným příjmem do městského rozpočtu. Jde většinou o paneláky – sídliště.  Jakým způsobem byste chtěli  zlepšit kvalitu bydlení v nich?

 

Nyní vlastní město 1500 bytů, z nichž má příjem z nájmu cca 50 mil. ročně. Do obnovy bytů nevrací ani polovinu, což považuji za nezodpovědné. Bytové domy a byty v nich chátrají, chybí jejich modernizace. Prioritou bude obnova výtahů tak, aby všude odpovídaly evropským normám, dále pokračování ve výměně oken a zateplení. ČSSD má modernizaci bytového fondu v programu a rozhodně nechceme byty prodávat. Takový krok je jednorázovým příjmem do rozpočtu města a …. Co dál? Z jakých zdrojů by město financovalo správu a provoz svých zařízení? Tím poctivě říkám, že do bytů nebudeme vracet 100% vybraného nájemného, protože si to v nejbližších letech nemůžeme dovolit (úvěr na bazén), ale stávající podíl zvýšíme. Obyvatelé městských bytů mají právo na slušné bydlení.

 

Co konkrétně chcete udělat pro zvýšení čistoty města Sušice?

 

Cesty jsou dvě. Za prvé důslednější kontrola, zda práce Sulesu, s.r.o., který na udržení čistoty města dostává 2 mil. ročně z rozpočtu, odpovídá realitě. Za druhé zpřísnění vyhlášky o čistotě města tak, aby ti slušní nedopláceli na nepořádné. Svou roli musí sehrát městská policie, bude více vidět v ulicích a dohlížet na veřejný pořádek.

 

Jak vidíte budoucnost městské nemocnice v Sušici?
V případě, že se po komunálních volbách budete účastnit vedení Města Sušice (zakladatele obecně prospěšné společnosti Nemocnice Sušice), budete iniciovat změnu její právní formy či jinou změnu celkového charakteru nemocnice? Jak bude vypadat Vaše konkrétní podpora tohoto zdravotnického zařízení?

 

Nevidím žádný smysl ve změně právní formy nemocnice. Nemocnice je veřejnou službou a ČSSD považuje tedy za důležité, aby poskytování této služby zůstalo „pod křídly“ města. Nebudeme podporovat dlouhodobý pronájem soukromému investorovi, protože bychom ohrozili nejen pracovní místa zaměstnanců, ale také by s největší pravděpodobností byly zpřetrhány vazby místních podnikatelů na nemocnici (lékárny, prádelna, výroba zdrav. potřeb…). Dobře víme, že dlouhodobý pronájem je „předkrokem“ k prodeji. Ještě dodám, že naše nemocnice je nyní největším místním zaměstnavatelem, což určitě není bagatelizující informace.

 

Nemocnice je nyní ekonomicky relativně stabilní. Jejím největším problémem ovšem v současné době  je nedostatek lékařů. Jakým způsobem byste podpořil/a zájem lékařů o práci v naší malé nemocnici?

Mám informace, že nástup nových lékařů v dohledné době nastane či již nastal. Tedy nehrozí žádný katastrofický scénář, alespoň já o něm, jako zastupitelka města, nevím. Za samozřejmou podporu nového lékaře počítám nabídku pěkného bydlení v našem městě.

 


Bezpečnost  chodců, především dětí u základních škol je aktuálním tématem již delší dobu. Jaký je Váš konkrétní návrh na zlepšení situace?

Nikde jsem nezaznamenala informaci, že bezpečnost chodců a dětí u škol je problém. V současnosti je v ranních hodinách na frekventovaných úsecích přítomen strážník městské policie. Myslím, že hodina práce policisty je natolik drahá, že „vartování“ u přechodu by šlo zařídit jinak a levněji. V některých městech u nás i v zahraničí jsou zapojeni do této práce senioři nebo lidé bez zaměstnání (mají k tomu osvědčení).

Učí děti přecházet ulici a nabádat je k opatrnosti, což považuji za velmi užitečné. Pokud by se v našem městě našli takoví ochotní lidé, podpořím je všemi deseti.