susicti

Jak to vidí lídři? SUŠIČTÍ

susicti

 

Ing. Věra MAREŠOVÁ

Hospodaření s bytovým fondem města je důležitou součástí správy – nájemné z městských bytů je nezanedbatelným příjmem do městského rozpočtu. Jde většinou o paneláky – sídliště. Jakým způsobem byste chtěli zlepšit kvalitu bydlení v nich?

 

V letošním roce byla dokončena další etapa výměny oken v městských bytech. Nyní, až na několik výjimek, např. „soláky“, které je potřeba řešit individuálně, mají všechny městské byty nová plastová okna. Teď by měly pokračovat postupně etapy zateplování objektů. Pravděpodobně budou, ale nejdříve prováděny opravy a výměny teplovodů, protože ztráty tepla vedením jsou značnou položkou ceny za teplo. Zároveň je již připravována akce napojení dalších domů na centrální vytápění tam, kde je dosud lokální vytápění jednotlivých bytů. Ve volebním programu našeho sdružení je přímo uvedeno, že se zaměříme na zlepšení veřejného prostoru sídlišť, především výměnou a doplněním mobiliáře, herních prvků a zeleně.

 

Co konkrétně chcete udělat pro zvýšení čistoty města Sušice?

V prvé řadě se domnívám, že čistota města není problémem. Jistě se stane, že není všude a v každém okamžiku vše stoprocentní, ale celkově myslím, že město je čisté. V loňském roce společnost Sušické lesy a služby pořídila, s přispění dotace z operačního programu životního prostředí, nový zametací stroj, který je zároveň k životnímu prostředí šetrnější. Úklid města probíhá a nadále bude probíhat pravidelně podle plánu. Jinou otázkou je např. nepořádek kolem nádob na tříděný odpad nebo černé skládky. Likvidace zatěžuje rozpočet města, jedná se, ale o obecné jevy, na které nemáme úplně vliv. Naopak mám radost z majitelů psích miláčků. Podle toho, co vidím v jiných městech, jsou v Sušici většinou hodně zodpovědní a na ulicích pečlivě uklízí.

 

 Jak vidíte budoucnost městské nemocnice v Sušici?
V případě, že se po komunálních volbách budete účastnit vedení Města Sušice (zakladatele obecně prospěšné společnosti Nemocnice Sušice), budete iniciovat změnu její právní formy či jinou změnu celkového charakteru nemocnice? Jak bude vypadat Vaše konkrétní podpora tohoto zdravotnického zařízení?

Tady si opět dovolím citovat přímo z volebního programu sdružení Sušičtí. I nadále budeme usilovat o to, aby zdravotní péče zůstala alespoň na stávající úrovni. Jsme si vědomi toho, že sušická nemocnice může být v dalších letech závislá na finanční podpoře ze strany zakladatele, města Sušice. Nadále budeme podporovat plnění fondu v rozpočtu města, určeného pro tyto účely. Sami tedy nepředpokládáme iniciovat změnu právní formy nemocnice.

 

Nemocnice je nyní ekonomicky relativně stabilní. Jejím největším problémem ovšem v současné době je nedostatek lékařů. Jakým způsobem byste podpořil/a zájem lékařů o práci v naší malé nemocnici?

Nemyslím si, že by město, to znamená jiný subjekt, než Nemocnice Sušice o.p.s., mělo přímo podporovat lékaře. To je věcí nemocnice samotné a nastavení vnitřních podmínek. Já osobně práci lékařů a celého zdravotnického personálu nesmírně obdivuji a vážím si jí, přesto si ale nedovedu představit podporu z veřejných finančních prostředků jedné skupiny oproti jiné nebo podporu nově příchozích lékařů oproti těm, kteří zde již řadu let pracují. Úloha vedení města je v tom, aby město bylo dobrým místem pro život, aby zde rádi žili i lékaři a jejich rodiny. V tomto ohledu, myslím, v minulých letech bylo uděláno mnoho a věřím, že bude i nadále.

 


Bezpečnost chodců, především dětí u základních škol je aktuálním tématem již delší dobu. Jaký je Váš konkrétní návrh na zlepšení situace?

 

Ještě jednou z našeho volebního programu. Akce schváleného programu Mobility pro všechny budeme prosazovat do rozpočtu města. Jedná se o vybudování bezbariérové cesty celým městem. Program mobility je dlouhodobým programem, který garantuje Úřad vlády ČR a pro Sušici je již schválen. Zahrnuje jednotlivé akce financované z různých dotačních programů. Mimo jiné je zde hlavně navržena úprava několika přechodů pro pěší tak, aby byly bezbariérové a zároveň také bezpečné. Co se týká škol, všichni víme, že největším problémem z hlediska dopravy a také parkování je okolí ZŠ Lerchovy. Zde je již zpracován konkrétní projekt a měl by být zařazen k realizaci do rozpočtu města na příští rok, doufám, bez ohledu na výsledek voleb.