raselina

Jednoduše, na rovinu, představujem…

raselina
Že je kultury málo?  Nebo je kultury dost? Že  o nevíte vůbec nic? Tak to byste měli rychle změnit.  Kulturní život v Sušici je totiž opravdu velmi bohatý – nejen programem, ale i množstvím těch kteří se o kulturu a její realizaci v podobě pořadů, programů, divadel, zájezdů, kurzů, zábav, plesů…. a všeho dalšího co s ní souvisí,  starají. A není jich málo. Nebo snad…? To je věc diskuse; jisté ale je, že se jejich počet opět rozšířil. A to rovnou o dva spolky (nebo tělesa – jak chcete). Tím prvním je Klub přátel hudby. O něm více příště – teď jen prozradíme, že jde o spolek zaměřený na koncerty, besedy, nebo i cesty za hudbou.

Tím druhým je  kulturní spolek RAŠELINA. A o něm  se dozvídáme více od členek výboru spolku: Jitky Doubravové, Petry Hoblové a Martiny Marešové:

 

 

“JEDNODUŠE, NA ROVINU, PŘEDSTAVUJEM RAŠELINU”

Rašelina je životadárná půda, zdroj přírodní – přirozené síly. Rašelina – kulturní spolek je živnou půdou a inspirací pro každý den, obsahuje potenciál, který chceme tvůrčím způsobem využít a šířit. “Je důležité se ráno probouzet s chutí do života, s energií a pozitivní myslí.

 

Spolek byl založen koncem roku 2013 z potřeby péče o “kulturní zdraví”, o rozvoj jednotlivců i komunit. Rašelinu pojímáme jako platformu a zázemí pro ty, které zajímá zdravý a kulturní styl života, mají chuť jej vytvářet, sdílet, šířit, žít.

 

Do činnosti spolku zahrnujeme: umění (divadlo, tanec, film, vizuální umění), architekturu, bydlení, péči o přírodu a krajinu, ve které žijeme, zahradu, rodinu, snahu o co největší soběstačnost, podporu tradičních řemesel, ale i sousedské vztahy, vazby v regionu…Je to velice široký záběr, stejně jak široké a bohaté je využívání rašeliny v zemědělství, zahradnictví, lékařství, léčitelství, potravinářství a průmyslu vůbec.

 

Proč spolek vznikl?

Svými aktivitami chce spolek Rašelina obohatit lokální kulturní mikroklima. Chceme kulturu aktivně tvořit jednak pořádáním kulturních, vzdělávacích či zážitkových akcí, v druhé řadě pak vlastní autorskou tvorbou ve formě uměleckých, nebo ekologických projektů. Jako hodnotné vnímáme pozvat souseda ke společnému pečení chleba, stejně jako organizování mezinárodní taneční přehlídky. Chceme podporovat kulturu slova vyprávěním pohádek dětem, stejně tak jako workshopem práce s textem, který povede zkušený profesionál. Chceme objevovat vlastní hlasové možnosti zpíváním koled na návsi, stejně jako účastí na dílnách projektu Hlasohled, který přiváží do Čech lektory světové kvality pro práci s hlasem.

 

Kdo se může stát členem?

Fyzická osoba nad 18 let, která podá přihlášku a jehož členství je posléze schváleno výborem spolku. Člen se posléze může stát i aktivním činitelem působícím v jednotlivých projektech, může být pozorovatelem, příznivcem, či fanouškem, což znamená pravidelnou informovanost o činnosti spolku Rašelina, ale také o činnostech zabývajících se podobnými aktivitami v regionu i celé ČR. Dále budeme poskytovat podporu a poradenství jednotlivcům, kteří mají chuť něco zorganizovat, uspořádat, ale nemají s kým, nebo jim chybí zkušenosti.

 

Je důležité také zmínit, že kulturní spolek nepůsobí pouze na území Sušicka, ale také Klatovska a celého Pošumaví a náš pohled se upírá i přes hranice. Rašelina je neziskovou organizací (v současnosti má 9 členů), jejíž růst a množení bude záviset také na vás, milí čtenáři. Pokud vás náš spolek zaujal a chtěli byste se stát členy, napište nám na náš email kulturniraselina@gmail.com, nebo facebookové stránky. O plánech a termínech akcí vás budeme pravidelně informovat. Vítáme nápady, náměty i aktivní spolupráci.”