Možná se vám už také stalo, že

Těmito slovy začínali  psát všichni účastníci školního kola olympiády v českém jazyce své  slohové práce jako součást soutěže. Třiatřicet  žáků vimperské ZŠ TGM, z 8. a 9. ročníků se zapojilo  do letošního jubilejního ročníku. Je to téměř neuvřitelné, ale olympiáda v českém jazyce slaví letos  40!

 

Na průběh, organizaci a úroveň znalostí nejen účastníků olympiády v mateřském jazyce, jsme se ptali ředitelky školy Mgr. Dagmar Rückerové:

“Naše škola se do celostátní soutěže, kategorie A, Olympiády v českém jazyce zapojuje tradičně. V letošním školním roce probíhá již 40. ročník, který je určen pro žáky 8. a 9. tříd. Školního kola se letos zúčastnilo 33 našich žáků, kteří ke zpracování úkolů olympiády zasedli v pondělí odpoledne v jedné z učeben školy.  Garantem soutěže a zároveň členkou poroty okresního kola je zástupkyně ředitelky školy Dana Toušlová.”

 

Jaké úkoly čekaly na účastníky?

“Žákům byly v první části  připraveny praktické úkoly tvůrčího charakteru, ve kterých uplatnili své teoretické znalosti v oblasti slovních druhů, tvorby příjmení s daným slovním základem, hledání motivace pojmenování daných míst. Čtvrtý úkol se zabýval dvojznačnou větou, další tvorbou fiktivních slov podle úvodního vysvětlení.

Druhá část olympiády je pravidelně slohová práce v délce 20 – 25 řádek. Letošní příběh měl začít slovy: „Možná se vám už také stalo, že . . . “

 

Po vyhodnocení školního kola postupuje vítěz do okresního. Jak si vedli v minulých ročnících  zástupci ZŠ TGM?

“Ze školního kola postupuje do kola okresního vítěz, takže porota v okresním kole hodnotí kolem 20 prací.  Například v roce 2012, v 38. ročníku soutěže,  reprezentovala naši školu Kateřina Kučerová –  obsadila 3. místo a postoupila do kola krajského. V předcházejících letech se podařilo žákyni naší školy probojovat do kola národního.”

 

Škola se účastní olympiády tradičně – v čem vidíte, zejména v dnešní době, přínos?

“Olympiádu v ČJ v naší škole pravidelně pořádáme, neboť podporuje tvořivost, vede k zamýšlení nad významy slov a tvoří  jakousi protiváhu zkratkovitému, strohému, heslovitému a mnohdy vulgárnímu vyjadřování, jež je běžné v současné době.”

 

Děkuji za odpovědi.

 

A jak to dopadlo?  Prozatím nemůžeme prozradit výsledky, abychom nenarušili běh soutěže, ale po jejich oficiálním potvrzení vás budeme rádi informovat o vítězi.

 

A. Staňková