Vzkříšení jednoho ochotnického spolku

anonce vzpominani spolek
Ochotnický spolek kdysi bylo možné najít v každé vesnici (nebo alespoň ochotníka určitě). Divadlo bylo  a je, přestože  se střídavou intenzitou, láskou českého národa. Dovedl se o něj opřít v dobách těžkých, radovat se v časech  dobrých. Jak to v takových spolcích chodívalo, si možná někteří pamatují z vyprávění  prapředků, někteří opatrují jako poklad nashromážděné fotografie a plakáty a  určitě jsou i ti, kteří by se chtěli dozvědět víc. 

 

Družná pospolitost lidí se stejným zájmem dokázala i z mála vykřesat perly – odhalila nejeden talent, překvapila  honosnými kulisami které vznikly pod rukama šikovných šumavských řemeslníků,  nápaditými kostýmy šitými doma po večerech, precizně propracovanými kusy, za které se nemuseli stydět ani profesionálové. Všechno to šlo, protože  ze všeho byla cítit láska ke kumštu, láska k  divadlu.

 

Podobně na tom určitě byl i divadelní spolek “TYL” v Žihobcích, člen  Ústřední Matice divadelního ochotnictva československého v Praze. Zve vás, prostřednictvím zajímavé výstavy, do svého zákulisí.

 

“Představení” se odehraje již tuto sobotu v 16 hodin v sále Muzea Lamberská stezka v Žihobcích. Těšit se můžete na dobové originály, rekvizity, texty, kulisy…

vzpominani spolek

 

A jestli nestihnete premiéru – vaše škoda, nicméně máte stále šanci: časovou smyčkou se přenesete do doby, kdy “tenkrát Maruška hrála  Haničku a tuhle Pepík odvedle byl mlynář” po dobu, kdy bude expozice v žihobeckém muzeu instalována.

 

Nenechte si ujít 

VZPOMÍNÁNÍ JEDNOHO OCHOTNICKÉHO SPOLKU

a možná i vy sami objevíte něco, na co jste dávno zapomněli a patří k vám, nebo společně s ostatními najdete kouzlo ztraceného času na prknech, co znamenají svět.

 

vzpominani vystava

 

Srdečně vás zvou divadelníci (ano, divadelníci)  a ředitelka Muzea Lamberská stezka Mgr. Veronika Kočí:

“Výstava je věnována historii žihobeckého divadelního ochotnického spolku Tyl, který zde působil od počátku 20. století a v letošním roce na Velikonoce opět zahájí svou činnost premiérou hry Pýcha a předsudek od Jane Austenové. K vidění budou dobové kostýmy, rekvizity, části kulis, fotografie, ale také například originální plakát z roku 1901 zvoucí na premiéru vůbec první hry tohoto ochotnického spolku. Přijďte se podívat, věřím, že  nebudete zklamáni.”

***

Mediálním partnerem  je webový portál logo šumava

 

Projekt je podpořen evropským fondem pro regionální rozvoj