Prvňáčci naplní v Sušici pět tříd

“Byly opravdu moc šikovné”, chválil děti ředitel ZŠ T. G. Masaryka v Sušici PaedDr. Richard Smola.

“Letos k nám přišlo poprvé k zápisu 41 dětí, zatím nevíme o žádném odkladu školní docházky. Mimosušických, nebo mimospádových, dětí se letos přihlásilo 14. V září budeme otevírat dvě první třídy,” doplnil.

 

Do “Modré školy”  si  v průběhu obou zápisových dnů minulý týden našlo cestu 93 dětí se svými rodiči. Tady je ale situace s odklady jiná:

“Už v téhle chvíli víme o 15 odkladech školní docházky, naopak z loňských přihlášených dětí, které měly odklad pro školní rok 2012/2013 jich přišlo 16. Počet dětí, které si školní docházku o rok odloží, se ale ještě určitě změní.

 

“Prozatím počítáme určitě s otevřením tří prvních tříd, pokud by se konečný počet dětí, které v září nastoupí, přehoupl přes devadesátku, otevřeme i čtvrtou třídu. Naopak tu máme také jednoho zájemce, který by v době zahájení školní docházky nebyl šestiletý (je narozený v prosinci), tak uvidíme, jak se rodiče rozhodnou,” upřesňuje ředitel školy Mgr. Čestmír Kříž.

 

Také do ZŠ Lerchova své děti zapsali rodiče z okolních obcí: “Mimosušických bylo letos 13, přišly k nám děti například z Úloha, Prášil, Dražovic, Žichovic,” uvedl Mgr. Kříž.

 

zapis2014 lerchovka2

I paní učitelka Mgr. Andrea Roubová  děti u zápisu v ZŠ Lerchova ul. chválila / foto -el-

 

V sušických základkách přibývá dětí z okolních obcí. Malým vesnickým školám tak reálně hrozí zánik. Pokud obce nebudou dostatečně silné, a to populačně i finančně (provoz školy bez dostatečného počtu dětí obce dotují), bez omezení se dlouho neudrží.

 

Je pochopitelné, když rodiče  dojíždějí za prací, že “s sebou” budou brát i své děti do škol v místě zaměstnání. Dalším důvodem odlivu dětí z menších škol je i chybějící druhý stupeň – pokud starší sourozenec přechází do Sušice na II. stupeň, téměř pravidelně s ním jde i mladší školák.

 

Zaítmco ve školkách je místa nedostatek a kapacita je využita beze zbytku, v základních školách jsou ještě rezervy. V několika málo příštích letech by tedy teoreticky neměl být problém základky naplnit.

 

Otázkou je, jak dlouho, jak a jestli vůbec, “přežijí” ty malé, jimž už  v současnosti hrozí, že  jejich třídy ztichnou…  Uzavření, byť s nadějí na  obnovení v době silných ročníků, bývá zpravidla definitivní.

 

-as-