Cena za teplo by se zvednout neměla

I přes delší zimu v minulém roce se výdaje za teplo nezvýšily

V minulém roce byla zima velmi dlouhá a ještě na počátku dubna ve Vimperku mrzlo a ležel sníh. Přesto díky pokračujícímu zateplování průměrná spotřeba tepelné energie na vytápění a přípravu teplé vody v bytových domech ve Vimperku se téměř nezměnila a činila průměrně 0,41 GJ/m2.

 

Rozdíly mezi jednotlivými domy jsou však relativně výrazné, někdy i dvojnásobné. Nejlépe zateplené a zároveň nejspořivější bytové domy jsou především na sídlišti K. Weisse a některé dobře zateplené řadové bytové domy na ulici Mírová. Vyšší spotřebu než je průměr ve Vimperku mají například domy na ulici Mírová, u kterých ještě nedošlo k výměně oken, nebo domy na ulici Čelakovského. Dlouhodobě vyšší spotřebu tepla mají čtyř nebo šestibytové domy.

Cena tepla v roce 2013 byla 602 Kč/GJ bez DPH, což bylo mírně nižší než v roce 2012. Bohužel toto snížení ceny lidé příliš nepocítili, protože se v minulém roce mírně zvýšila daň z přidané hodnoty. Pro rok 2014 je plánovaná cena tepla stejná jako v roce 2013.

 

Cena tepla z teplárny ve Vimperku je ve srovnání s cenami zemního plynu nebo elektřiny velmi stabilní. Na konci minulého roku se teplovodní síť z teplárny rozšířila o nové odběratele na ulici 1. Máje, kteří vyměnili své již téměř dvacetileté plynové kotle za předávací stanici od teplárny, a ušetřili tím za investici do nové kotelny. Zároveň se připojili na teplárnu odběratelé, kteří využívali k vytápění drahou elektřinu.

 

Energie AG Teplo Vimperk, jako provozovatel tepelného hospodářství, plánuje v roce 2014 dokončení investice na ulici 1. Máje a projektovou přípravu pro dokončení výměny teplovodů na ulici Luční a Rokle, což je plánovaná investice pro rok 2015.

 

V dalších letech předpokládá tepelné hospodářství připojení dalších objektů dle zájmu na ulici Smetanova, Klostermannova, Palackého a 1.Máje prostřednictvím domovních nebo bytových předávacích stanic.

 

Energie AG provozuje nejen tepelné hospodářství, ale i menší domovní plynové kotelny nebo provádí menší instalatérské práce.

 

Snažíme se našim zákazníkům pomáhat především se snižováním spotřeby tepla, za výhodných podmínek nabízíme dodávky a montáž termostatických ventilů na otopná tělesa nebo elektronické indikátory topných nákladů s dálkovým odečtem. Stále častěji se začínají v bytech prosazovat například elektronicky řízené termostatické hlavice, na kterých je možné nastavit časové programy,“ doplňuje Ing. Miroslav Rys ze společnosti Energie AG Teplo Vimperk.

-mr, red-