Ski, lyžníci a šumavské kopce

Možná dodnes se historikové přou, kdo vlastně byl autorem prvních lyží a za kolik, z čeho a pro koho je vyrobil. Jak se ale dozvídáme od  legendy šumavského lyžování, Emila Kintzla, tak:

“…na Šumavě začal v klidu a daleko od lidí používat ski vlastní výroby hajný, absolvent dřevařské školy ve Volarech, Karl Paleczek z Huťského Dvora, ležícího nedaleko Zvonkové na úpatí Smrčiny. Vázání bylo velmi primitivní a jako lyžařské boty posloužily tehdy holínky. Vázání se stále upravovalo a k mazání se používalo mýdlo, ševcovská smola či včelí vosk. Spolu s učitelem Hrůzou, kterému též vyrobil sněžná prkna, vystoupili na vrchol Smrčiny. Jako prví sjeli z vrcholu bez úrazu zpět do Huťského Dvora. V roce 1901 hajného převeleli do Stodůlek u Knížecích Plání, lyže si přinesl i tam a začaly je používat i místní děti k cestě do školy…”

 

Zajímavé vyprávění  o začátcích lyžařského sportu na šumavských kopcích, místy  opepřené podařenou historkou, si od Emila Kintzla vyslechne každý rád. Právě proto, že je doplněné unikátními fotografiemi a osobními zážitky, kterých má za dobu  svého “lyžení”  nepřeberně.

 

V příhodné roční době  pořádá Muzeum Lamberská stezka  v Žihobcích besedu s promítáním dobových fotografií, kde se  dozvíte mnoho zajímavého, překvapivého i úsměvného z doby, kdy  jasanky, kandaháry a telemarský krok byl módním výstřelkem, ski  se začínaly teprve drát na výsluní sportů a  horská služba dostala úplně jiný rozměr….

 

Nenechte si ujít zajímavou akci ve čtvrtek 6. února v sále žihobeckého muzea – začíná v 18 hodin a  je vlastně takovým úvodem k výstavě fotografií o historii šumavského lyžování, kterou si zde můžete prohlédnout až do 11. dubna.

plakat prednaska

 

 

pakat vystava