Měření výšky sněhu na Plechým

11. února 2014 se v odpoledních hodinách vydali hydrologové z Českého hydrometeorologického ústavu proměřit výšku sněhu a další parametry do oblasti hraničního hřebenu mezi Třístoličníkem a Plechým, my jsme byli s fotoaparátem u toho.

 

Na hraničním hřebenu panovalo mlhavé počasí se silnějším větrem a teplotou kolem -2°C, na stromech byla vytvořena slabá námraza do 5 cm. První měření bylo provedeno u vrcholu Trojmezná (1361 metrů n.m.). Výška sněhové pokrývky se zde pohybuje mezi 45 až 50 cm, za samotným vrcholem byla vrstva sněhu vyšší díky větru, který sem sněhovou pokrývku odvane. V takových místech se však měření neprovádí.

 

Další měření bylo provedeno na Rakouské louce, pár stovek metrů pod samotným vrcholem v nadmořské výšce 1345 metrů n.m. Zde se vrstva sněhu pohybovala mezi 60 až 74 cm, sníh byl rovnoměrně rozložen, závěje ani odvátá místa se zde nevyskytovala. Nový sníh tvořil průměrně 4 cm. Nižší sněhová pokrývka však byla u nedaleké sněhové lati na turistické cestě na samotné česko – rakouské hranici, kde vlivem silnějšího větru je sněhová vrstva slabší. Zde byla výška sněhu jen 45 cm.

 

Fotografie z měření sněhu na hraničním hřebeni 11. února:

{gallery}pocasi/2014/02/02_11_plechy{/gallery}

 

Poslední měření bylo provedeno asi 150 m severně od samotného vrcholu Plechý v nadmořské výšce 1365 metrů, kde se vrstva sněhu pohybovala v rozmezí 55 až 60 cm. Na samotném vrcholu nelze měření provádět, z důvodu skalnatého terénu, sněhu leží v těchto místech velmi málo, možná až 90% sněhu je odsud okamžitě odváto.

 

Z měření hydrologů vyplývá, že v oblasti vrcholu Plechý leží mnohem více sněhu než na Velkém Javoru nebo na Poledníku. V České republice je srovnatelná výška sněhu pouze na Labské boudě v Krkonoších, kde leželo 11. února 72 cm.

 

(ir)