Město jedná o církevních pozemcích

Církevní majetek ve městech a obcích je historicky nedílnou součástí  městských architektur i majetkového fondu daného území. Jedná se nejen o sakrální budovy, ale i o pozemky v držení církví, které jsou s postupem doby  pro  místní samosprávy  důležité nejen vzhledem k urbanistickému rozvoji lokalit. Podobně je tomu i ve Vimperku. Tady město zahájilo jednání ohledně možné směny či odkupu některých pozemků ve vlastnictví Římskokatolické církve. Dotčené pozemky jsou zahrnuty v územním plánu a počítá se s nimi při dalším rozvoji města. Více k problematice místostarostka Ing. Jaroslava Martanová:

 

V roce 2012 po mnohaletých diskuzích přijal Parlament České republiky zákon č. 428/2012 Sb., o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi ve znění nálezu Ústavního soudu č. 177/2013 Sb.

V preambuli tohoto zákonu je uvedeno (citace):

Parlament, pamětliv trpkých zkušeností z dob, kdy lidská práva a základní svobody byly na území dnešní České republiky potlačovány, odhodlán střežit a rozvíjet zděděné kulturní a duchovní bohatství, veden snahou zmírnit následky některých majetkových a jiných křivd, které byly spáchány komunistickým režimem v období let 1948 až 1989, vypořádat majetkové vztahy mezi státem a církvemi a náboženskými společnostmi jako předpoklad plné náboženské svobody a umožnit tak obnovením majetkové základny církví a náboženských společností svobodné a nezávislé postavení církví a náboženských společností, jejichž existenci a působení pokládá za nezbytný prvek demokratické společnosti, se usnesl na tomto zákoně České republiky.

 

Zákon upravuje zmírnění některých majetkových křivd, které byly spáchány komunistickým režimem církvím a náboženským společnostem, které jsou ke dni nabytí účinnosti tohoto zákona státem registrovanými církvemi a náboženskými společnostmi podle jiného právního předpisu v období od 25. února 1948 do 1. ledna 1990 a vypořádání majetkových vztahů mezi státem a registrovanými církvemi a náboženskými společnostmi.“ konec citace.

Ve správním území města Vimperk je rovněž církevní majetek, který církev dnes vlastní a má je zapsaný na listu vlastnictví či je blokován z důvodu jeho vlastnictví církví v minulosti a dnes se nachází ve správě státu. Některé pozemky jsou z hlediska zájmů města důležité pro jeho záměry rozvoje. Jedná se převážně o pozemky, které by podle schváleného územního plánu či dlouholetých záměrů města měly sloužit veřejnosti ať už pro sportovní a rekreační vyžití nebo v rámci zlepšení dopravní infrastruktury. Pozemky jsou zapsány na Římskokatolickou farnost Vimperk. Proto také vedení města Vimperk započalo jednání o možné směně či případném odkupu pozemků. Nakládání s majetkem města, prodej, koupě či směna náleží do pravomocí zastupitelstva. Pro jednání s církví je nutné zastupitele seznámit se záměry města a postojem církve ke konkrétním pozemkům, o které se jedná a město má o ně zájem. Již dnes některé pozemky i přes malou výměru brání městu v ucelených investicích. Při prvním jednání, které proběhlo na biskupství v Českých Budějovicích začátkem února, bylo ze strany města sděleno, o jaké pozemky má zájem. Jedná se o pozemek v areálu Vodník a v lokalitě Vimperská rokle, který církev má ve svém majetku, a dále se jednalo o pozemky rovněž ve Vimperské rokli, na sídlišti a u polikliniky v ulici Nad Stadionem, o které má církev požádáno. Pozemek na Vodníku je v rámci územního plánu zahrnut do ploch pro občanskou vybavenost a předpokládá další rozšíření sportovního areálu. (obr. č.1).

církev pozemky.0001

 

Pozemek, který církev vlastní a s ním sousedící pozemek, o který má požádáno, ve Vimperské rokli, město předpokládá využít pro „zoo park“, na který je zpracován projekt již delší dobu. Záměr vybudování Vimperského zoologického naučného centra je z roku 2006 a projekt pro stavební povolení z této doby předpokládal vybudovat zázemí pro drobná domácí zvířata, voliéry a kotce pro handicapovaná zvířata, rybníček pro kachny a drobné ptactvo s posezením pro návštěvníky a ohrady pro zvěř. Součástí areálu by mělo být zázemí pro návštěvníky a zejména pro děti doplněné informacemi o práci tohoto centra a jednotlivých druzích chovaných živočichů. Cílem je celý prostor zkulturnit a vytvořit relaxační a naučné místo pro návštěvníky. Tento záměr město, respektive Městské lesy Vimperk, nikdy neopustily, ale projekt bude muset být upraven podle záměrů a skutečností k dnešní době. (obr. č.2).

církev pozemky.0002

 

Další pozemky, o které město projevilo zájem, jsou u polikliniky v ulici Nad Stadionem a pozemek pod cestou vedoucí ze sídliště směrem k Hrabicům okolo pana Hlavsy. (obr. č.3, obr. č. 4). Získáním pozemku pod cestou bude umožněna investice do této cesty, která bude mít význam zejména pro pěší. V dnešní době je tato cesta intenzivně využívána, ale město nemůže do ní vkládat žádné finanční prostředky.

církev pozemky.0003

 

církev pozemky.0004

 

 

Doufejme tedy, že jednání proběhnou úspěšně a město bude moci pokračovat v některých naplánovaných investicích, nebo  připravit další  zkvalitnění občanské vybavenosti v návaznosti na pozemkové možnosti, které bude mít aktuálně k dispozici.

 

-as-