Město zaplatí 2,2 milionu za nedodržení podmínky

2,2 milionu korun jako ‘sankci’ za nedodržení smluvních podmínek vůči smlouvě s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových zaplatí město Sušice, aby mohlo využívat budovy v Nádražní ulici  pro své záměry.

 

Záměr využití ve prospěch města a jeho občanů, se týká  objektů v Nádražní ulici čp. 246 a 260  a stpč. 580/9, 586/4 a 580/28 (objekt, kde sídlí také  detašované pracoviště ÚP Klatovy, bývalé budovy armády), které ČR – ÚZSVM převedl v roce 2008 bezúplatně  městu s tím,  že budou po dobu 20 let využívány k  sociálním a bytovým účelům (pro vytvoření bytů pro sociálně slabé občany). Původní záměr ale pestal být časem aktuální a budovy zůstaly nevyužité. Město začalo jednat o zrušení, nebo zmírnění, uvedené podmínky i proto, že o pronájem v budovách projevili zájem místní podnikatelé a firmy.

 

Naposledy jednalo město s ÚZSVM letos v březnu. Závěr jednání byl takový: město se do konce dubna musí rozhodnout, zda si objekty i nadále ponechá ve vlastnictví, nebo je vrátí ÚZSVM na základě smlouvy. 

Město se rozhodlo budovy si ponechat, ale v tom případě musí zaplatit Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových částku 2,2 milionu korun, což je hodnota objektů v roce 2008 stanovená znaleckým posudkem. V opačném případě, kdyby  město nabídlo objekty zpět úřadu, je vysoce pravděpodobné, že ten bude  částku stejně vymáhat, protože s budovami nebylo nakládáno v souladu se smlouvou.

 

Částka 2,2 milionu korun je tedy jakási  “kupní cena”,  která zajistí zrušení dvacetileté podmínky a město bude moci budovy využít libovolně. Problematikou se zabývala také rada města na svém jednání 7. 4. a   schválila doporučující usnesení:

Rada města doporučuje zastupitelstvu rozhodnout o zrušení záměru výstavby sociálních bytů v objektech čp. 246 a 260, Sušice II na stpč. 580/9, 586/4, 580/28 (nyní stpč. 2742), k. ú. Sušice nad Otavou, a uhradit ÚZSVM cenu 2.200.000,- Kč dle znaleckého posudku z r. 2008.

 

K tématu se rozvinula krátká diskuse, v níž zastupitelé mimo jiné vyjádřili obavu, že pokud by byly objekty vráceny státu (ÚZSVM), mohly by se po prodeji stát například “sociálním bydlením” ve smyslu nechvalně proslulého byznysu se sociálními dávkami při ubytovávání sociálně slabých a nepřizpůsobivých občanů.

 

Nakonec se zastupitelé jednomyslně shodli na tom, že v zájmu toho, aby město mohlo nakládání s objekty ovlivňovat, částku 2,2 milionu korun zaplatí a bude tak zrušena podmínka stanovená původní převodní smlouvou. PRO bylo všech 19 přítomných zastupitelů.

 

Jednomyslná shoda ale nepanovala u dalšího projednávaného bodu, a to koupě historického objektu bývalé lékárny na sušickém náměstí za cenu 9 milionů korun. Kdo byl proti, kolika hlasy a jaké bylo schváleno usnesení, včetně toho jaká  ohledně  této transakce probíhala diskuse, se dozvíte v zítřejších ranních zprávách na www.isusice.eu.

 

-as-