Létaly třísky a piliny

 

Síla rozhoduje, přesnost vítězí!

 

timbersports-0003

 

 

 

Kvalifikační závod pro finále Czech Series 2014 s nejlepšími sportovními dřevorubci ČR za účasti vícemistra světa, loni bronzového finalisty na mistrovství světa v americkém Wisconsinu Martina Komárka přilákal v neděli na sušické náměstí stovky diváků. Oproti loňskému roku bylo počasí doslova “výstavní”, a tak  měli borci s těžkým nářadím a ocelovými svaly i optimální podmínky pro co nejlepší výkony. 

 timbersports-0005

Z 24 kvalifikovaných obdrželo nominaci do Sušice 16 závodníků:

  •   1. Jan Svoboda, Liptál
  •   2. Zdeněk Maťha, Osek u Rokycan
  •   3. Martin Roušal, Liberec
  •   4. Aleš Svoboda, Uhlířská Lhota u Týnce nad Labem
  •   5. Jan Wáwrů, Vimperk
  •   6. Jan Holub, Kostelec nad Labem
  •   7. Jan Kamír Oplot u Plzně
  •   8. Leoš Klíma, Žďár nad Sázavou
  •   9. Karel Diviš, Petrovice u Strakonic
  • 10. Václav Korytar, Blažejovice u Prachatic
  • 12. Jaroslav Gottvald, Kotvrdovice
  • 13. René Skalický, Liptál
  • 14. Ladislav Fikar, Plzeň
  • 15. Roman Klír, Oplot u Plzně
  • 16. Josef Pavlíček, Přeštice
  • 24. Marek Vlček, Mratín

 

Sportovci prokazovali svou zručnost, rychlost a přesnost v šesti disciplínách – SPRINGBOARD, při kterém se museli vypořádat s přesekáváním kmene z prkna ve výšce, STIHL STOCK SAW, řezání klasickou motorovou pilou, STANDING BLOG CHOP, přesekávání stojícího kmene. Výzvou byla disciplína SINGLE BUCK, kde přišla na řadu ruční pila, svaly a odhodlanost, v UNDERHAND CHOP šlo o přesekávání ležícího kmene a výkon extrémně silné pily  obdivovali diváci v poslední disciplině HOT SAW.

 

timbersports-0058

 

timbersports-0075

 

Jen pro zajímavost –  dřevorubci mohou být i “ze záliby”; mezi  těmi, kteří se v extrémních disciplínách představují jsou, pravda, chlapi ‘přímo’ od dřeva kteří pracují v lese s pilou nebo na harvestorech,  ale jsou tu i stromolezci, policisté, prodejce kávy, tesaři nebo ‘kancelářští’.

 

Hodnocení sušické kvalifikace:

Časy v Sušici na úvodním Stock Saw byly obecně rychlejší a pod 13 vteřin se dostalo hned šest borců, když nejrychlejší Honza Kamír řízl doposud nejlepší čas s novým modelem pily STIHL MS 661 v CZECH SERIES – za 11,57 vteřiny.

To ve standingu všem uletěl Honza Holub časem 22,28 a šel v tu chvíli na medailovou pozici. Za výborný čas se bere cokoliv kolem půl minuty a výkon pod 33 vteřin předvedlo sušickému publiku hned devět borců.

 

V Single Bucku se tentokrát k patnácti vteřinám přiblížil jen Martin Roušal a vytvořil si tak dvoubodový náskok před Karlem Divišem, který se časem 17,34 definitivně zbavil nálepky závodníka, pro kterého je Single Buck slabinou.

 

V Underhand Chopu šlo hlavně o to, zda na “rozjetého” Karla Diviše bude Martin Roušal stačit a případně kolik závodníků se mezi tyto dva vklíní. Nakonec Martin předvedl jen o vteřinku horší čas než Kája a udržel si tak o jediný bod celkové vítězství a také získal titul The Best Saw Man. Karel si navíc ke stříbru převzal titul The Best Axe Man. Pro bronz si se sympatickým projevem maximální radosti došel Honza Kamír, který se tak definitivně vrátil po loňském vážném zranění mezi absolutní českou špičku a dokázal za sebou nechat většinu těch, kteří by rádi usedli na český timbersportový trůn. Protože ti, co brali v sobotu 1. až. 4. místo, dokázali o den později dosáhnout jen na 5. až. 8. pozici.

 

Při již osmém ročníku sušického závodu se tedy ukázalo, že bojovat o medaile letos bude hned osmička závodníků. Takže kdo? Ohhájce loňského triumfu Jan Svoboda, který evidentně nemá “vyladěno” a navíc laboruje s loktem. Zdeněk Maťha, který má natrénováno snad nejvíc, ale potýká se s výkyvy ve výkonnosti? Martin Roušal, který bude v Liberci doma, zvládne to psichicky? Aleš Svoboda, který vždycky zůstal krok pod vrcholem? Honza Wáwrů, který buď má nebo nemá den? Honza Holub, který odstranil slabinu v podobě single bucku a v sekacích disciplínách všechny válcuje? Nebo Honza Kamír, který ukázal svou buldočí povahu a po težkém zranění ukázal, že svůj návrat myslí vážně a že se s ním musí počítat? A co Karel Diviš, který od první kvalifikace v Brně stoupá výsledkově stále nahoru a opravdu umí, když ovšem neudělá chybu? (www.stihl.cz)

 

 

– foto Tomáš Mašek, red –

Všechny fotografie z nedělního  sportovního odpoledne na sušickém náměstí najdete ve FOTOGALERII.