Nestárnoucí golman Jiří Formánek

Brankářský matador Jiří Formánek stále drží jarní neprůstřelnost!!!

 

DSC 0225

 

Vimperk: Skvěle se v jarní části I. A třídy daří vimperskému Šumavanu. Obrana v čele s brankářem Jiřím Formánkem (41 let), který zde pamatuje poslední účinkování v krajském přeboru (rok 2000), v šesti zápasech ani jednou neinkasovala. Polovinu jara odehrála s nulou na kontě! Úctyhodná šňůra vynesla Vimperk až na čtvrté místo tabulky. Ostřílený gólman, jenž svého času chytal také v Prachaticích, Záblatí a Lažišti, k tomu říká: „Každá série jednou skončí a budu radši, když vyhrajeme klidně 5:4.“

 

 

Jirko, kdy se vám naposledy podařilo vychytat šest čistých kont po sobě?
To asi nikdy. Nejvíc tak dvě až tři nuly za sebou. Sice nuly jsou moje, ale musím říct, že je to práce celého mužstva a hlavně obrany, která teď hraje velmi dobře. Až dostaneme bůra, tak to bude určitě moje zásluha…

 

V sobotním derby jste hostili Vacov a tentokrát neplatilo, že derby nemá favorita. Vacovským jste toho moc nedovolili.
Tak to určitě není. Hlavně na začátku utkání nám toho moc nedovolili a myslím si, že byli i lepší. Vacov přes zimu velmi omladil, tak se nakonec projevila naše zkušenost a konečně jsme je porazili.

 

Obrana Šumavanu se dala přes zimu do kupy. V čem tkví její neprostupnost?
Na podzim po příchodu nového trenéra Honzy Děda jsme začali hrát nový obranný systém. V zimě jsme na něm docela zapracovali a hlavně došlo k velmi dobrému hráčskému doplnění. Z hostování se vrátili Kuba Pospíchal a Petr Prochaska. Doufám, že nám to dlouho vydrží.

 

Velkou posilou se stal také Michal Šíp, který z postu záložníka střílí gól za gólem.
Michal je veliká osobnost a výborný fotbalista. Hned po jeho příchodu je to náš velký tahoun. A to jak na hřišti, tak i potom mimo něj…

 

O brankářích se říká, že zrají jako víno. Ve vašem případě to platí stoprocentně, že?
Tak to musí posoudit někdo jiný. Je pravda, že s přibývajícím věkem si každý zápas docela užívám, protože nevím, který bude poslední. To asi stačí.

 

Zaslechli jsme, že jste v létě zvažoval ukončení kariéry. Co je na tom pravdy?
Ano, to stále platí. Bohužel každý trénink a zápas bolí čím dál tím více, ale na druhou stranu mě to stále baví. Uvidíme v létě.

 

Bratr Zdeněk musel ze zdravotních důvodů branku opustit, ale „Formánkovic“ rodina má dalšího nástupce. Váš syn Jakub chytá druhou ligu dorostu v Písku. Poslouchá vaše rady?
Tak občas. O zápasech se spolu bavíme, ale samozřejmě má svojí hlavu. Jsem rád, že ho to baví a teď se jim daří. Vedeme spolu ve Vimperku brankářské tréninky a musím přiznat, že i v mém věku se má člověk taky od něj pořád co učit.“

 

DSC 0120 

Dokáže to samé jako otec i syn Jakub?

 

 

Vašich vrstevníků už moc po trávnících neběhá. Většina odložila kopačky do kouta a přešla do mužstev starých pánů. Potkáváte na hřištích ještě někoho?
Pár by se jich našlo. Potkal jsem se s Rendou Janouškem (Trhové Sviny), Honzou Vančurou (Čtyři Dvory), Bohouškem Voglem (Roudné) a teď nedávno s Milanem Frnkou (Velešín). Každé takové setkání je super a po zápase je aspoň u jednoho pivka na co vzpomínat.

 

Slavný německý gólman Harald Schumacher kdysi prohlásil, že se dá všechno chytit. Souhlasíte s tím?
To asi ano. Občas ale něco pustit musíme. Kdo by chodil na fotbal, který skončí 0:0?

 

Letos máte klid od trénování a můžete se soustředit výhradně na chytání. Je to pro vás úleva?
Tak to je určitě. Trénoval jsem s Jirkou Košnařem muže ve Vimperku tři sezóny. Povedl se nám takový malý restart mužského fotbalu. Bylo to velmi náročné a jsem rád, že mohu zase jen chytat. Momentálně trénuji s Vlastou Červeným starší žáky a moc mě to baví.

 

Vimperk se usadil za trojicí kandidátů postupu. Myslíte, že by mohl v příští sezoně zaútočit na postup do kraje?
Nic není nemožné, ale buďme při zemi. Bylo by to pěkné vrátit do Vimperka krajský přebor, ale zatím asi ne.

 

V sobotu zajíždíte na hřiště Dobré Vody, kde první tři celky soutěže neuhrály ani bod. S jakým přáním tam pojedete?
Chceme bodovat v každém zápase a s tím jedeme i na Dobrou Vodu. Série je sice pěkná věc, ale já zastávám názor, že klidně vyhraju 5:4.

 

 

 

DSC 0105

I na stará kolena se má pořád co učit od mladších…

 

 

zdroj: www.jihoceskyfotbal.cz