Topení na jaře a na podzim

Vytápění v přechodovém období

energie hlavickaObdobí pozdního jara a brzkého podzimu je typické proměnlivými požadavky na vytápění. U bytových domů často dochází k tomu, že někteří obyvatelé domu již nepociťují potřebu topit a jiní by si rádi ještě přitopili. Někdy jsou různé potřeby nejen v různých bytech, ale často i v rámci jedné domácnosti.

Pokud má bytový dům centrální zdroj, ať už se jedná o kotelnu nebo předávací stanici, tak je vhodné dodávky tepla řídit přímo na topných tělesech. Aby toto však bylo možné, je nutné, aby radiátory byly osazeny funkčními radiátorovými ventily s termostatickými hlavicemi. Pokud radiátorové ventily nepracují optimálně, pak je bohužel nutné reagovat regulováním teploty přímo na centrálním zdroji, což má dopad do všech bytů v bytovém domě a je nemožné plnit rozdílné požadavky na vytápění.

 

Funkční termostatický ventil zabezpečuje stálou teplotu v místnosti a dokáže reagovat na změny oslunění v průběhu dne. V případě, že máme funkční termostatické ventily, tak je nutné správně s nimi i pracovat, aby bylo dosaženo požadovaných úspor a neplýtvalo se.

 

O plýtvání se jedná například, když je zakryt radiátor záclonou, nebo je zastavěn nábytkem tak, že ohřátý vzduch nemůže proudit do místnosti. Přitom stačí v topném období použít kratší záclonu, která dosahuje pouze nad radiátor a uvolnit prostor před radiátorem, aby docházelo ke správnému proudění vzduchu. Dalším problémem bývají stará netěsnící okna, která způsobují dopadání studeného vzduchu na hlavici ventilu, která poté otevírá. Proto je důležité, abychom větrali krátce a intenzivně. Doporučuje se rovněž plně neuzavírat termostatickou hlavici v průběhu dne tak, aby nedocházelo v zimě k většímu prochladnutí místnosti. Na následné vytopení místnosti je obvykle nutno vynaložit větší množství energie než na udržení stálé teploty v bytě při částečně otevřených ventilech, což platí dvojnásob u zateplených domů.

 

V závěru května bude ukončeno topné období. Přes léto doporučujeme ponechat ventily na maximum, aby byla hlavice méně namáhána a aby bylo zajištěno odvzdušnění soustavy při případných opravách systému.

 

Energie AG jako provozovatel tepelného hospodářství nemá zájem na přetápění nebo nedotápění bytů, ale rádi bychom dodávali všem dle jejich požadavků. V případě potřeby zajištění funkčních termostatických ventilů, je možné se prostřednictvím zástupců společenství bytových jednotek, správy bytového domu nebo družstva, na nás obrátit s poptávkou na dodávku a montáž.

 

Ing.Miroslav Rys, Energie AG Teplo Vimperk s.r.o.