Saruman smetl soupeře z ringu

robotika g 20143

 

Souboje, při nichž šlo doslova o kosti, vlastně o kostičky a součástky, se odehrály v ringu pro robotické sumo minulý pátek na gymnáziu.

Robotický kroužek tu v rámci prezentace své činnosti pořádal turnaj robotických borců. A není to jen výsada kluků, zúčastnil se i dívčí tým, který dal soupeřům pěkně zabrat!

 

Robotický kroužek na sušickém gymnáziu funguje od školního roku 2010/2011. Založila ho Mgr. Štěpánka Baierlová, spolu s ní bylo u jeho zrodu i několik letošních maturantů a ‘oddílový’ turnaj byl vlastně poděkováním jim všem.

 

robotika g 201412

 

„Michal Trš, Jitka Hodná, Roman Mrzena a Štěpán Pance – to jsou letošní maturanti, kteří kroužek zakládali a vydrželi s ním až do svého pomaturitního odchodu ze školy. Společně s nimi jsme se s robotickými stavebnicemi seznamovali, učili se a ukazovali cestu těm mladším. Nechtěla jsem je nechat ‘jen tak’ odejít a proto byl turnaj pořádaný jako poděkování od celého kroužku, od jejich následovníků. Michal s Jitkou si dokonce robotiku zvolili pro své další studium na Fakultě elektrotechnické ČVUT. Pro Jitku, která je v současné době ve Skotsku jsme z turnaje přenášeli livestream přímo na internet, aby vše mohla sledovat,“ uvedla Mgr. Baierlová k organizaci.

 

Celkem se turnaje zúčastnilo dvanáct týmů se svými roboty, 21 studentů všech věkových kategorií, od primánů po oktavány. Ryze dívčí tým ze sekundy, který štěstí opustilo až v závěru, nedal soupeřům ani centimetr zadarmo a po vyřazovacích bojích skončil těsně ‘pod bednou’ na krásném čtvrtém místě.

Dvě skupiny v herním systému každý s každým postupně finalizovali favority, čtyři nejlepší roboti se utkali ve ‘vyřazovacím pavouku’ o nejlepší umístění.

 

Jak to nakonec dopadlo?  

1. místo – SARUMAN (Jonáš Baierl, Prokop Mejstřík)
2. místo – ABSOLVENT (Michal Trš, Roman Mrzena)
3. místo – BLITZ (Josef Michna, Vilém Kyrál)
4. místo – KOSTOHRYZ (Nikola Káňová, Bára Frančíková, Petra Pánková)

 

Spolu s Mgr. Štěpánkou Baierlovou vede robotický kroužek absolvent sušického gymnázia Jan Mareš, který právě dnes skládá závěrečné státnice na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT.

 

„Doufám, že naše spolupráce bude pokračovat i poté, co se stane jaderným inženýrem,“ dodává s úsměvem Mgr. Baierlová.

 

K vidění byli kromě robotů připravovaných na turnaj i další – jeden skládal Rubikovu kostku, další točil kolem štěstí, jiný se při jízdách řídil barvou dráhy… I příznivci robotiky z řad veřejnosti, nebo ti kteří o ní nemají třeba vůbec povědomí, uznale pokyvovali hlavou a sledovali strhující souboje.

robotika g 20148  robotika g 20147

 

Všechno dopadlo dobře, nebylo třeba razantnějších ‘ošetření’, účastníci se bavili a statečně své favority podporovali.

 

Přejme jim, aby se jim i nadále dařilo jako například v loňském roce, kdy tým G.P.S. získal na regionálním kole robotické soutěže First Lego League hned několik ocenění a obsadil celkové 1. místo. Koncem loňského roku pak reprezentovali sušičtí studenti Českou republiku na evropském semifinále, kde získali 2. místo v Robot Game a celkové 6. místo.

 

Od příštího školního roku se robotický kroužek otevírá dalším zájemcům – bude fungovat pod Střediskem volného času a přihlásit se mohou všichni, kteří se o robotiku zajímají a chtěli by se naučit více. (Podrobnosti o přihláškách a zahájení kroužku včas zveřejníme.)

 

-as-

 

{gallery}susice/2014/6_cerven/robosumo_kopie_web/{/gallery}