Učí se zacházet s penězi a investovat do budoucnosti

zs smetanova logo

 

ZŠ Smetanova Vimperk, ČSOB Pojišťovna, a. s.  a ČSOB a. s. spolupracují na zvyšování finanční gramotnosti dětí.

Uspořádaly projektový den, v němž se financím v rodinných rozpočtech věnovaly děti za pomoci poradců.

 

Děti nerozumějí penězům, nevědí jak s nimi nakládat a ničeho si neváží – to jsou poměrně časté stesky rodičů, kteří si připadají jako “kasičky” a nevědí, jak svým dětem vštípit tu “hodnotu” peněz, se kterou by měly pak zacházet a nakládat. Právě proto je v posledních letech kladen důraz na vzdělávání dětí i v oblasti finanční gramotnosti.

 

Finanční gramotnost nemá žádná pevná pravidla, je to míra vnímaná subjektivně, ale některé zásady  jsou přece jen společné. Záleží ovšem na tom, jakým způsobem s nimi děti seznamujeme – od toho se odvíjí  úroveň jejich znalostí.

 

Finanční gramotnost je součástí denního žiovota a jako takovou je třeba si ji osvojit. To si velmi dobře uvědomují i pedagogové na školách v některých je začleněna do běžné výuky.  Například žáci v ZŠ Smetanova se s ní setkávají jako se součástí  učiva ve všech třídách. Na různých úrovních se postupně děti učí “jak s penězi”. Začínají tam, kde se s nimi setkávají nejdříve – v rodině. Spolupracují přitom s odborníky a institucemi, které mají k problematice nejblíže. 

 

 

Jak taková výuka vypadá? Probíhat může různě,  třeba formou aktivních projektů. O finanční gramotnosti  dětí na ZŠ Smetanova  jsme si povídali s Mgr. Janou Doležalovou. 

 

Ukončili jste další zajímavý projekt. Jak probíhal?

“Problematika finanční gramotnosti byla již plně a funkčně včleněna do výuky ve všech třídách naší školy. Proto jsme se rozhodli uspořádat projektový den, tentokrát zaměřený právě na vzdělávání v oblasti financí. Vycházel z tématických plánů jednotlivých ročníků a cílem bylo prakticky ověřit nabyté znalosti za celý školní rok o světě peněz v praxi.

 

fin gram 20144

 

 

Na začátku dne si žáci vylosovali svoji roli, která je přiřadila do ‘rodiny’. Fiktivní domácnost již měla vytvořenou charakteristiku, strukturu majetku a finanční stav domácnosti. Bylo zajímavé pozorovat, jak například žáka šesté třídy zajímalo více, zda je tatínek nebo dcera, naopak žáka devátého ročníku zajímaly finanční rezervy na účtech, úspory a hypotéky. Poté si rodiny – na základě jejich charakteristik – vymyslely své příjmení. Máme tak na škole rodinu Spořilových, Bakalových, Stylerových, Průměrňákových

 

Po nezbytném vysvětlení pojmů hospodaření domácnosti- domácnost a rozpočet, potřeba a spotřeba – žáci vytvořili vlastní vizitku domácnosti. Zde už nejenom popisovali, jak jejich modelová domácnost funguje, ale začali vytvářet i plány do budoucnosti. Ale protože byli upozorněni na úskalí, která je v dalším roce může potkat – ztráta zaměstnání, krupobití…, odešly se rodiny poradit za odborníkem – Ing. Janou Vítovcovou, zástupcem ČSOB Pojišťovny. Ta svým trpělivým přístupem každé rodině individuálně poradila, které pojištění by pro jejich rodinu bylo to nejlepší. Rodiny tak s radostí odcházely, že povinné ručení již mají sjednané, ale o ostatních se ještě v rodinách musí poradit, až zkontrolují jejich finanční situaci. Po zapracování všech nabytých informací vyrazily rodinky za zástupcem ČSOB – Ing. Petrem Růžičkou, který jim byl poradcem ve světě financí. Všechny rodiny měly například spotřební úvěr, termínovaný vklad, stavební spoření, sporožirový účet, hypotéku, spořící účet…”

fin gram 20141  fin gram 201411

 

Váš projekt měl ale i jinou než fiinanční stránku.

“Do celého dne jsme vložili téma “peníze” i z jiného pohledu – se sociálním aspektem. Zajímalo nás například, jak slepí lidé rozlišují jednotlivé mince a bankovky. Byla to zajímavá zkušenost a povídali jsme si samozřejmě i o vztazích, pohledech a možnostech, které spolu s penězi v sociální oblasti  souvisí.”

 

Vzhledem k tomu, že součástí aktivních projektových činností je i závěrečná prezentace výsledků, na závěr celého dne jednotlivé ‘rodiny’ prezentovaly svoji domácnost, seznámily ostatní rodiny ve třídě se svojí finanční situací, se svými plány do budoucna.

fin gram 201410

Jak  se na projekt, jeho cíle a výsledky dívali  poradci z ČSOB?

“Ing. Jana Vítovcová a Ing. Petr Růžička, za jejichž spolupráci jim velmi děkujeme, tento a podobné projekty jako součást vzdělávání podporují. I svou aktivní účastí nejen v roli finančních poradců – v závěru vyhodnotili v každé třídě rodinu, která nejlépe sestavila svůj rozpočet, použila nejvhodnější pojištění a nejlepší bankovní produkt v dané situaci. Vítězným rodinám byly předány Ing. Janou Vítovcovou odměny od ČSOB Pojišťovny, a. s., Ing. Petr Růžička pak každé z nich předal krásného plyšového slona pro štěstí, nejen v dalším hospodaření domácností.”

 

Jak často plánujete podobné aktivity zařazovat do výuky?

“Tento projektový den nebyla akce nárazová. Původně jsme se domnívali, že ji budeme opakovat vždy jednou za rok, ale když jsme viděli, jak velký ohlas má u žáků, rozhodli jsme se pokračovat již na podzim. ‘Rodiny’ budou dále pokračovat v práci s rozpočtem domácnosti, pojedou na dovolenou, budou kupovat auto…zvládnou to?”

 

fin gram 201415


Bude dále tahle oblast, a jak, v rámci výuky rozšířena a konkrétně podpořena?

“Rozhodně se o to stále snažíme a chceme ji udělat ještě atraktivnější. Spolu s vedením školy si velmi dobře uvědomujeme doslova nutnost vzdělávat žáky v oblasti financí, a tak naše žáky nečeká pouze další činnost jejich modelových rodin, ale v listopadu se 55 žáků naší školy zúčastní třídenního soustředění – zážitkové školy Rozumíme penězům. Náš projekt vycházel z  materiálů občanského sdružení AISIS, které zážitkovou školu Rozumíme penězům realizuje a se školou spolupracuje při přípravě pedagogů, kteří se finanční gramotnosti dětí věnují.”

 

Kdo z pedagogů se tedy na vaší škole této oblasti věnuje?

“Ve škole v současné době máme čtyři proškolené koordinátory finanční gramotnosti – Mgr. Jarmilu Machovou, Mgr. Dagmar Novotnou, Mgr. Jaroslavu Kramlovou, čtvrtým jsem já.  Všechny jsme spolupracovaly na uvedeném projektu a snažily jsme se být našim ‘rodinám’ praktickou oporou. Rozhodně chceme s dětmi pracovat na růstu jejich finanční gramotnosti dál a věříme, že díky svému aktivnímu přístupu se příští rok staneme partnerskou školou projektu Rozumíme penězům.”

 

Děkuji za rozhovor a přeji  Vám a Vašim kolegům i žákům, aby se podařilo úspěšně realizovat další takové  zajímavé a reálně užitečné projekty. 

 

A. Staňková

 

{gallery}vimperk/2014/06_cerven/financni_gramotnost_vimperk/{/gallery}