Co přinesou magické kruhy?

Mandala znamená kruh, dokonce magický kruh. Potkává se v ní barva a tvar a vše dohromady tvoří harmonii. Uspořádaný chaos. Prostředek komunikace s bohy, sebepoznání, ale dnes i nástroj relaxace. Vytvořit mandalu vyžaduje klid, který podporuje právě pravidelnými tvary, pečlivost… Charakteristik, působení a využití mandaly od dob jejího vzniku je mnoho.

 

malovani kveten 2014 31

 

Jednu k nim právě včera přidali výtvarníci, kteří se při společném kreslení na hedvábí sešli ve školní družině Pampeliška v modré škole, v oddělení Heleny Pojarové Tesařové. Tou hlavní charakteristikou, která jejich včerejší tvorbu provázela, byla radostná chuť tvořit.

malovani kveten 2014 11

 

Sešlo se 11 maminek a 15 dětí a chvílemi to vypadalo, že se třída bude muset nafouknout, aby se tam všichni vešli, ještě měli dost prostoru na výtvarné potřeby i místo na schnutí nakreslených mandal. Ale dobře to dopadlo, při dobré vůli se dá zvládnout vše.

 

Jak je vidět z fotografií, „práce“ šla všem pěkně od ruky a kdo si netroufl na mandalu, pro radost si namaloval jednodušší obrázek. Na magických obrázcích se podílely i autorské dvojice a trojice, ale výsledky opravdu stojí za to.

 

malovani kveten 2014 18

 

malovani kveten 2014 29

 

 

„Bylo to opět krásné setkání a jsem ráda, že se maminkám i dětem naše aktivity líbí. Doufám, že všem budou obrázky, hlavně mandaly které jsou k tomu přímo určené, přinášet jen radost a energii. Těšíme se na příště, naše setkání jsou vždy příjemná a do jisté míry relaxační a pohodová,“ usmívala se Helena Pojarová Tesařová po skončení akce.

 

A co dělaly děti po dobu, kdy namalovaná díla musela schnout? Hrály si, povídaly a hlavně do sebe vytrvale ládovaly občerstvení, které maminky přinesly. Proč ne, vždyť i umělci musejí jíst….

 

-red-

{gallery}susice/2014/6_cerven/malovani_hedvabi/{/gallery}