Obvinění radnice se řeší od března

V březnu letošního roku, na jednání zastupitelstva, padlo ze strany vimperského občana  obvinění z korupce na místní radnici. Závažné obvinění, zopakované o dva dny později v celostátní televizi, nezůstalo bez odezvy.

Dnes  média obdržela tiskovou zprávu z MěÚ Vimperk, která  popisuje další kroky úřadu v této věci:

 

 

 

“Městský úřad Vimperk dal podnět na prošetření

V souvislosti s nepovolenými stavbami na Homolce uvedl občan žijící v této lokalitě na jednání Zastupitelstva města Vimperk dne 24.3.2014, v diskuzi k tomuto bodu, že si myslí, že korupce na městském úřadě jenom kvete. Po tomto prohlášení byl starostou města poučen, že se jedná o vážné obvinění a že je tedy nutné, aby k takovému obvinění doložil konkrétní důkazy nebo alespoň věrohodné skutečnosti. Za dva dny tento občan prostřednictvím veřejného sdělovacího prostředku v hlavním zpravodajství televize Nova prohlásil, že tato stavba se stala symbolem korupce na Městském úřadu ve Vimperku.

 

Vzhledem k tomu, že se jedná o prohlášení občana města v zásadní věci, byl tento občan na základě usnesení rady města č. 352 ze dne 31.3.2014 písemně vyzván, aby své prohlášení doložil věrohodnými skutečnostmi potvrzující jeho vyjádření nebo aby uvedené tvrzení uvedl na správnou míru. Následně městský úřad obdržel jeho vyjádření, ve kterém však věrohodně nedokazuje skutečnosti prezentující na veřejnosti a dále v něm uvedl nepravdivé informace. Zároveň jednal tento občan se starostou města a ani při tomto jednání nedoložil fakta potvrzující jeho prohlášení o korupci na městském úřadu.

 

Prohlášení tohoto typu jsou velice vážným obviněním, a proto rada města schválila na svém zasedání dne 2. 6. 2014 usnesení , v kterém pověřuje tajemníka městského úřadu podáním žádosti o prověření jednání z hlediska možného naplnění znaků skutkové podstaty trestného činu pomluvy podle ust. § 184 trestního zákoníku nebo křivého obvinění podle ust. § 345 trestního zákoníku k Okresnímu státnímu zastupitelství v Prachaticích.”

 

(tz mu)