Připomínka obětí zla na Zhůří

Už dva roky stojí u Zhůří na Šumavě Kříž smíření. Postupně jsou do něj v kamenných kvádrech vkládány drobné artefakty, připomínající konkrétní místa působení zla. V zatím uložených kvádrech tak vedle sebe jsou artefakty z míst, na nichž trpěli lidé v dobách nacistické okupace i v dobách komunistického útlaku.

Od loňského roku se podařilo výrazně pokročit v jeho budování. Je reálná naděje, že plášť kříže z kamenných kvádrů se podaří dokončit v průběhu roku 2015.

kriz smireni

K již uloženým kvádrům budou tuto sobotu – 14. června v 11.00 přidány další dva.

Do Kříže smíření vložíme artefakty připomínající smutnou událost ze 6. 5. 1945. Tehdy v Chanovicích před zámkem, byli dvěma „ partyzány“ po předchozím mučení, samopaly rozstříleni správce a spolumajitel panství baron František Goldegg a jeho přítel, italský šlechtic Carl Bailou.

Podle publikace vydané obcí Chanovice v roce 2001 „byl baron František místním obyvatelstvem znám jako dobrý člověk ochotný pomoci v nouzi. Byl také výborným malířem.“ Podle některých pamětníků, bylo možná důvodem vraždy to, že baron František byl Němec a jako majitel panství mohl znát některé lidi donášející předchozímu režimu.

Dále budou do Kříže smíření vloženy artefakty známé rodiny ze Sušice.

 

Následující akce proběhne v září, kdy budou přidány artefakty upomínající na Mons. Karla Fořta a další artefakty podle přání dárců.

Veškeré informace o možnostech vložení „svých“ artefaktů do Kříže, možných příspěvků na instalaci a údržbu Kříže i jeho okolí je možno získat na www.krizsmireni.cz

 

V sobotu 14.6. od 9.00 bude také pokračovat další část konzervačních a rekonstrukčních prací na základech kostela sv. Prokopa v Prášilech zničeného komunisty.

 

Text: doc

Foto: Vladimír Černý