Podaří se dnes dojít k řešení?

O trvajících neshodách ohledně cesty na pzemky v lokalitě za Pekárnou jsme krátce informovali v článku komentujícím  poslední předprázdninové zastupitelstvo (celý článek zde)

 

Jednání na místě samotném, které by mělo napomoci problém v lokalitě vyřešit, je plánováno na 16. hodinu dnes odpoledne.  Problematice se podrobně věnuje Miroslav Fuchs v Prachatickém deníku:

 

S navrženou cestou lidé nesouhlasí

dnes 07:24

Vimperk – Už téměř dvacet let řeší manželé Matouškovi přístup na své pozemky v lokalitě za Pekárnou s městem Vimperk. Doteď bez úspěchu, ačkoliv od vedení města měli opakovaně příslib, že se situací bude zabývat a přístup na jejich pozemky, které jsou vedené v územním plánu jako smíšená obytná zóna, vyřeší.

Trpělivost došla Josefu Matouškovi ve chvíli, kdy se po všem ujišťování o řešení přístupu začal v lokalitě několik metrů od panelového domu budovat park s dětskými prvky a veřejným ohništěm a pod ním modernizovat hřiště. A pro přístupovou cestu navrhuje město koridor mezi hřištěm a panelovým domem.

Z navrhovaného řešení přístupu na pozemky nejsou nadšeni ani jejich vlastníci, ani obyvatelé panelového domu, jimž by cesta měla vést rovnou pod okny. Společně oponují radnici v tom, že by do budoucna uvažovaná cesta byla vhodně situovaná. Vadí jim jak blízkost hřiště, tak podle jejich názoru mnohem větší spád, než kdyby vedla přístupová komunikace pod současným hřištěm. „Město přislíbilo, že bude vyčleněný pozemek, na kterém bude možné vybudovat komunikaci. To se stalo. Věřím projektantům, když to tam měřili, že to jinudy nevychází,“ uvedl starosta Bohumil Petrášek.

Po více než hodinu a půl trvající diskusi na zastupitelstvu navrhlo vedení města na dnešní odpoledne přímo na místě samém veřejné jednání s vlastníky pozemků i obyvateli paneláku.

 
 
 
 ————————
 
 
Vimperk – Druhá Homolka, tak se začíná nyní ve Vimperku hovořit o lokalitě Pod Pekárnou v souvislosti s přístupovou cestou k pozemkům manželů Matouškových.

Na posledním jednání vimperských zastupitelů to byl jeden z nejobsáhlejších bodů a diskuse k němu zabrala více než hodinu a půl. Josef Matoušek při něm zastupitele seznámil s celou historií sahající až do začátku devadesátých let minulého století. Zdůraznil, že za tu dobu město vědomě či nevědomě svou činností a rozhodováním už dvakrát zrušilo cesty, které sloužily k přístupu na jeho pozemky. „Nejprve dovolilo, aby se tu postavila pekárna, která ale stojí jinde, než měla stát a zabrala tím původní úvozovou cestu. Podruhé, když se postavily bytovky Pod Pekárnou, slibovalo mi, že mi zajistí přístup jinde, ale to se nestalo,“ zlobil se Josef Matoušek, který citoval z dokumentů a zápisů z jednání, která k celé záležitosti v minulosti několikrát s vedením města vedl.

Aby se celá záležitost nějak urovnala, navrhl, aby přístup zřídilo město ve stejném místě, kudy přislíbilo vést kanalizaci a vodovod k jeho pozemkům. „Když se tam vejde tohle, v čem je problém posunout hřiště blíž k panelovému domu a udělat tam rovnou i cestu. Bylo by to při jednom a navíc je tu podstatně menší převýšení, než tam, co to navrhujete teď. Kromě toho mi připadá logické vyřešit nejdřív to, na co potřebuji stavební povolení, což je cesta, a teprve pak se zabývat parkem, lavičkami a hřištěm,“ zlobil se Josef Matoušek.

Za pravdu mu dali i obyvatelé panelového domu v sousedství hřiště a budovaného parku pro děti a seniory. „Myslím si, že mohu mluvit za všechny obyvatele domu, kteří by měli tu komunikaci přímo pod okny. Nejsem odborník, ale jestli tudy budou jezdit těžké stavební stroje, k otřesům tam dojde. Prostě se nám to nelíbí,“ ozvala se Vladimíra Fridrichová Kunešová. Podle jejích slov je v místě, které projektant vybral pro trasu zvažované budoucí komunikace, opravdu veliké převýšení. „Bydlíme ve čtvrtém patře a úroveň terénu máme v úrovni očí. Pokud tam bude komunikace, bude do velkého kopce. Začalo se tam s hřištěm, když si představím, že budou přebíhat silnici, po které budou jezdit těžká auta a pak další osobní vozy do zamýšlené lokality, tak by byl celý prostor v ohrožení,“ argumentovala.

A jak dodala, obyvatelé domu jsou ochotni se proti tomuto řešení bránit všemi dostupnými prostředky. Pokud se jich nezastane bytové družstvo, jsou připraveni založit občanské sdružení a jeho prostřednictvím usilovat o změnu navrhovaného řešení.

„Vytváříte tady druhou Homolku. To jsou přece pozemky určené pro výstavbu. Pořád mluvíte o investorech, ale žádný investor tam nepůjde, dokud nebude mít jasně na papíře danou cestu. Nechci od vás cestu, vy musíte nahradit tu, co jste už dvakrát zničili přístupem města. Už se nejedná o stavební věci, ale o nemožnost využívat pozemky,“ rozčílil se Josef Matoušek.

Svým způsobem se k němu připojil i zastupitel František Řehoř. Ten upozornil, že na pozemky, o které se starají, mají prakticky nemožný přístup i další vlastníci. Podle Františka Řehoře je proto třeba řešit celou lokalitu komplexně. „Jsou tu zahrádky, lidi si tu už i vyšlapali chodníky, všechno po soukromých pozemcích,“ upozornil.

Vedení města neodmítá splnit závazek, který Josefu Matouškovi na základě jednání v radě města dalo již v roce 2007, i když mezi tím přišlo výstavbou bytovek Pod Pekárnou o jednu z přístupových variant. Teprve až odkoupením části pozemků dalšího soukromého vlastníka pod hřištěm a v jeho okolí získalo podle starosty Bohumila Petráška možnost vymezit alespoň dostatečně široký koridor, kudy by mohl budoucí přístupová cesta k pozemkům nad Pekárnou vést. To ale neznamená, že se začne stavět hned. Chybí projekt, stavební povolení a především investor, který by vybudování silnice zaplatil. Dnes odpoledne by se o zatím posledním navrhovaném řešení mělo diskutovat přímo na místě samém. O výsledku jednání vás budeme informovat.

 
Zdroj: Miroslav Fuchs / Deník