Z bývalé Jednoty je nový kulturní stánek

Finská kultura má své místo i v Pošumaví

 

uvod

 

 

 V horké červencové sobotě 19. července bylo v Žihobcích slavnostně otevřeno kulturní centrum Finska. Za účasti honorárního konzula Pavla Kutálka, bývalého československého konzula Kari Seniuse, známé režisérky animovaných filmů Katariny Lillqvist a mnoha dalších návštěvníků byl zahájen provoz dalších výstavních prostor, který tak doplní nabídku Muzea Lamberská stezka a galerie Netopýr.

 

ci3b6769

 

muzeum lamberska stezka logoProč právě finské centrum? Na to odpovídá Mgr. Veronika Kočí, ředitelka Muzea Lamberská stezna v Žihobcích:

 

Proč právě finské centrum? V roce 2005 si v Žihobcích koupil rekreační chalupu pan Ari Seppälä z Finska. Z jeho iniciativy a inciativy pana Froulíka, který v Žihobcích už léta provozuje galerii Netopýr, vznikla myšlenka na využití prázdných prostor v budově prodejny Coop. Díky podpoře předsedy družstva ZKD Ing. Bruzla a vedení Obce Žihobce se mohla myšlenka zrealizovat.

 

Práce netrvaly dlouho, ale o to byly intenzivnější. Za čtrnáct dní byly léta nevyužívané místnosti připraveny. Ve dvou místnostech si můžete prohlédnout velkoformátové fotografie finské přírody a typických výjevů Finska, akvarely Pekka Vehviläinen a dekorativní předměty od finských umělců.”

Pokud jste zvědaví, jak vypadá expozice Stella Polaris, přijďte do muzea nebo do galerie – jejich pracovníci vás do nového kulturního stánku v Žihobcích rádi doprovodí.

 

-red, foto Jan Kavale –

 

 

ci3b6796

 

ci3b6799