Přeháňky nás neopustí.

Začátek srpna přinesl denně místní přeháňky a bouřky, srážkové úhrny byly opět významně rozdílné. Z dostupných dat nejvíce srážek spadlo od začátku srpna na Churáňově 48 mm, v Tisovce 43 mm a ve Zbytinách 35 mm. Naopak nejméně zapršelo v prvních srpnových dnech v Klatovech 4 mm, v Železné Rudě 5 mm a na Hojsově Stráži 8 mm.

 

 

Noci byly i nadále velmi teplé, již 14 nocí se nevyskytl na Šumavě mráz ani v mrazových kotlinách. Nejchladnější ráno tohoto srpna bylo zaznamenáno právě dnes (7.8.) a to 0,5°C na Perle. Téměř k 1°C klesla teplota na Rokytské slati.

Čtvrtek začal skoro jasnou oblohou s místními mlhami, jako například v okolí Lipenské přehrady nebo ve Volarech, brzy však došlo k jejich rozpuštění. Již od dopoledních hodin však začal nárůst kupovité oblačnosti, v odpoledních hodinách se můžou opět vyskytnout slabé dešťové přeháňky, vyloučit nelze ani bouřku. Denní teploty vystoupí na 23°C až 26°C. V pátek bude po ránu skoro jasno, během dne polojasno až oblačno s místními přeháňkami a bouřkami. Denní teploty vystoupí díky přílivu teplého vzduchu na 25°C až 28°C.

Prachaticko 2. a 3. srpna: 

{gallery}pocasi/2014/08/08_03_sumava{/gallery}

 

V sobotu bude jasno až polojasno, oblačnosti by mělo přibývat v odpoledních hodinách, přidají se přeháňky a bouřky. Denní teploty budou mezi 28°C až 31°C. Neděle přinese hodně oblačnosti s častějšími přeháňkami a bouřkami, teploty budou mezi 24°C až 28°C.

Od pondělí bude oblačno, místy s přeháňkami, přechodně i polojasno. Denní maxima budou vysoká ještě v pondělí a to kolem 26°C, od úterý by se mělo slabě ochladit na 20°C až 25°C. 

(ir)