MINIHASIČI s velkým srdcem

Sobotní festival dětských hasičských přípravek na sušickém náměstí nenechal nikoho z přihlížejících na pochybách, že ač jsou vzrůstem a věkem “MINI”, tak srdce a zápal  pro to, co dělají  mají opravdu velké.

 

dsc 8054

 

dsc 8124

 

dsc 8255

Děti od 3 do 6 let   předvedly, co všechno se za další rok ve svých hasičských přípravkách naučily. Na festival do Sušice se sjela družstva  z Domažlic, Kydlin, Švihova,  Točníku, Němčovic, Nepomuka a Kralovic. Už při zběžném pohledu na fotky je jasné, že nejen děti,a le  i jejich vedoucí a rodiče se na aktivitách malých hasičů podílejí výraznou měrou. Ať už přípravou  MINItechniky, kulisami, nebo třeba dobrými svačinkami 🙂

 

Celý sobotní den měl svůj řád – začínalo se nástupem, kdy byli přivítáni hosté z kraje i zástupci  hasičských organizací a sborů, a pak už ‘hasičskou rozcvičkou’ odstartovala organizovaná přehlídka  činností.

Nechyběla štafeta a požární útok, hašení  hořícího domečku (všimněte si, že i malí hasiči jsou vybavení stejně jako velc,í když jdou do ostrých zásahů), záchrana osob – v našem případě plyšového medvěda – z hořícího domku, poskytnutí první pomoci (méďa byl úspěšně  resuscitován, naložen a odvezen do nemocnice), došlo i na zásah při autonehodě a vystříhávání zraněných osob z vraku vozidla, likvidaci olejové skrvny na slinici, odstraňování spadlých překážek (rozřezávání stromu)!

dsc 8128

 

dsc 8292

Prostě – je vidět, že věk tu nehrál vůbec žádnou roli a  MINIHASIČI (nikdo jim v ten den na sušickém náměstí jinak než minihasiči nebo hasičský potěr neřekl) předvedli zvládnutí stejně náročných výkonů, jako jejich  o desítky let starší kolegové. Však si za to vysloužili také pěknou dávku pozvbuzování, potlesku a samozřejmě i sladké odměny, poháry, plakety a “pamětní placky”.

 

Sušice hostila letošní festival v rámci  programů k oslavám 140 let SDH Sušice, celou akci pořádá Krajské sdružení hasičů Plzeňského kraje, jedním z hlavních organizátorů byl Bohumír Bucifal ml. profesionální hasič a předseda Odborné rady mládeže Plzeňského kraje.

 

Na jedničku s hvězdičkou a od maminek sladkou pusu! Tak dopadla sobotní exhibice mladých hasičů. Poděkování a obdiv patří nejen   všem “MINI” za předvedené výkony, nasazení a fair play, ale i dospělým, kteří se práci s touhle drobotinou věnují. Jejich nasazení je vidět na zájmu dětí a výsledcích. Za to jim všem děkujeme a  k dosahovaným výsledkům gratulujeme!

dsc 8081

Součástí doprovodného programu byla ukázka výcviku služebních psů a vybavení Policie ČR, členové sušického Strongman klubu (kteří mimochodem vedle MINIhasičů působili hromotlucky už jen když stáli) předvedli svou extrémní sílu. Skákací hrad byl vítaným rozptýlením, kdo chtěl, toho děvčata ze střední školy vyzdobila malbou na obličej, pro zájemce “laiky” bylo připraveno bludiště v červeném  stanu  plném kouře – samozřejmě do bludiště s dýchací technikou hasičů! A když hasiči, tak i oheň – domažlické Světlušky se na závěr pochlubily ohňovou show.

 

-as, foto Pavel Jedlička –

další fotografie najdete ve FOTOGALERII –