sumavous

ŠUMAVOUS – aktualizováno

 

Jednání města Vimperk s panem Jiřím Hujdou  

 

V pátek dopoledne se uskutečnilo společné jednání zástupců města Vimperk – ign. Petrášek, ing. Martanová a ing. Kalous s panem Jiřím Hujdou. Po zhodnocení celé situace a faktů se všichni zúčastnění dohodli na následujícím postupu.

 

  1. 1.Společnost Palestra předá pozemky parc. 2522/61 a 2522/74k.ú. Vimperk městu Vimperk.
  2. 2.Vlastník „černých staveb“ na těchto pozemcích je pan Jiří Hujda.
  3. 3.Pan Jiří Hujda požádá radu města o dodatečný souhlasumístěním staveb uvedených v bodě 2.
  4. 4.Pan Jiří Hujda požádá na odboru výstavby a územního plánování o případná nutná stavební povolenílegalizaci výše uvedených staveb.
  5. 5.Pan Jiří Hujda požádá o pronájem pozemků parc. č. 2522/61 a 2522/74k.ú. Vimperk. S ohledem na provozovanou činnost na těchto pozemcích bude nájem 0,1 Kč/m2/rok.
  6. 6.Pan Jiří Hujda byl upozorněn na dodržování veterinárního zákonaregistraci chovatele hospodářských zvířat včetně registrace zvířat.
  7. 7.Dodržování veterinárních předpisů pro chovaná zvířata a zákona o myslivosti pro chov divočáka.

 

Pan Jiří Hujda byl upozorněn na fakt, že zvířata nemocná Trichofytózou musí být umístněna do karantény a musí být léčena. Diagnóza zvířat byla stanovena MVDr. Šárkou Janáskovou dne 28.4.2014. Tato nemoc je přenosná na ostatní zvířata a především také na člověka. To je důvodem, proč musí být zvířata dána do karantény ihned. V žádném případě by neměla přijít do styku s dětmi.

 

Podmínkou umístnění zvířat do volného prostoru je také jejich řádná registrace a povolení k chovu volně žijících zvířat, které p. Hujda zatím nemá.

 

Celé jednání bylo vedeno věcně a korektně z obou stran.

 

Ing. Bohumil Petrášek, Ing. Jaroslava Martanová, Ing. Martin Kalous, MVDr. Šárka Janásková.

 

_________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

 

Dnes proběhlo jednání na vimperské radnici za účasti Ing. Petráška, Mgr. Martanové a Ing. Kalouse.

 

Mimo jiné jsme se dohodli na dvou základních bodech:


– postupné legalizaci černých staveb (zastřešené pískoviště, kotce pro morčata a králiky, přístřešek pro děti atd.). 


– do konce října budeme mít opět nájemní smlouvu na potřebné pozemky za cenu 1.000 Kč/ha/rok. 


Jsme rádi, že zvítězil zdravý rozum a došlo k dohodě. Děkuji všem zúčastněným za korektní a vstřícné jednání bez zbytečného osočování a obviňování. 
Chtěli bychom tímto poděkovat VÁM VŠEM, kteří jste nás podpořili svými vzkazy. Jste úžasní! Díky! Vaše podpora byla a je pro nás odměnou a žene nás k dalším aktivitám. Ještě jednou moc děkujeme a budeme rádi pokud se uvidíme na Medohrátkách, tuto sobotu, na které vás všechny srdečně zveme. 
Děkujeme Ing. Bednarčíkovi, který se nebál, v tak složité době, se nás zastat a který se o Šumavouse zajímá již několik let a je naším věrným příznivcem.
Děkujeme zástupcům strany Vimperk Jihočeši2012, kteří nás podporovali od prvních okamžiků až do posledního jednání na radnici. Překvapil nás jejich profesionální přístup a věcnost v jednání a rozhodování, se kterými veškerá jednání vedli, do jaké hloubky a s jakou razantností do problému šli. 
Děkujeme panu Strakovi za nabídku uspořádat dobročinnou akci a výtěžek z ní použít na úhradu dluhu. Díky pomoci našich příznivců – rodičů a vstřícného jednání na radnici, již budeme schopni dluh uhradit. Navrhujeme, a budeme vděční, když tento případný výtěžek, bude věnován Nadaci pro opuštěné děti “SVĚT DĚTÍ V KRČI” http://www.svet-deti.org/, pro které jsme již dlouholetým partnerem. Předem děkujeme.
Ještě jednou děkujeme všem a ať je nám krásně.-

Jiří Hujda

 

_______________________________________________________________________________________________________________________

 

Se zájmem jsem si na Vašich stránkách (vimperk.eu) a dalších stránkách a facebooku, stran a uskupení, která kandidují za měsíc do voleb, přečetl článek o Šumavousovi, a vznikající petici na jeho podporu apod. Celá záležitost se s blížícím se termínem voleb dostala samozřejmě do roviny politické a nikoliv té běžné tj. normální.

 

Předně bych změnil název článku DĚTSKÉ CENTRUM ŠUMAVOUS JE NUCENO K 10. ZÁŘÍ 2014 SKONČIT 

na

Společnost PALESTRA s. r. o. je nucena k 10. září vyklidit neoprávněně užívané pozemky města Vimperk.

 

Nyní uvádím fakta.

Vlastníkem dvou budov (Penzion Šumavous, budova skladu) v areálu U Sloupů je společnost Palestra, s. r. o. IČ: 260 34 026, jejímž jednatelem a jediným společníkem je pan Hujda Jiří. Tato společnost zde provozovala chráněnou dílnu a byla nájemcem přiléhajících pozemků k těmto stavbám, které jsou v majetku města Vimperk. Nájemné bylo obvyklé, tedy jednotné pro všechny další podnikatele v uvedeném areálu. Z důvodu neplacení nájmu byla dána společnosti Palestra, s. r. o. výpověď. Nájemní vztah skončil uplynutím výpovědní lhůty  ke dni 18.10.2013. Nájemce byl poté vyzván k předání a vyklizení pozemků městu Vimperk. Kontrolou dne 7.11.2013 bylo zjištěno, že na těchto pozemcích se nachází množství staveb (dřevěná chatka, přístřešky, pískoviště, terasa, prolézačky, ploty a výběhy zvířat, odpad, stavební suť, kovový šrot, stavební materiál apod.). Město, jakožto vlastník pozemků nevydalo k žádné z uvedených staveb souhlas k jejich umístění, protože zkrátka nájemce o jejich umístění neměl potřebu požádat vlastníka pozemků. Účelem pronájmu byla podnikatelská činnost spojená s chráněnou dílnou.

Dne 6.11.2013 požádal pan Jiří Hujda město Vimperk,  jménem nové společnosti Svaka, s. r. o. IČ: 243 01 329, o pronájem těchto pozemků, protože tato společnost je nájemcem výše zmíněných budov (Penzion Šumavous). Dle platného výpisu z obchodního rejstříku k tomuto datu jednatelem a jediným společníkem byl p. Hujda. Této žádosti nebylo možno vyhovět, protože pozemek nebyl městu předán společností Palestra s.r.o., tudíž ho nebylo  možno  pronajímat další společnosti. Navíc městu není známo, kdo je vlastníkem těchto převážně dřevěných staveb, a zda jsou vůbec legálně postaveny.

Společnost Palestra, s. r. o. zastoupená jednatelem p. Hujdou dluží městu za neplacené nájemné a společnost Svaka, s.r.o. taktéž zastoupená jednatelem p. Hujdou žádala o nový nájem.

Protože místní poplatky za Penzion Šumavous hradí společnost Svaka s. r. o., jejímž jednatelem a společníkem už pan Hujda není a to od 11.3.2014 (dle aktuálního výpisu z obchodního rejstříku) je pravděpodobné, že provozovatelem Šumavouse je tedy tato společnost Svaka, s. r. o., jejímž jednatelem je p. Zdeněk Trifa a jediným společníkem KONSORCIUM SEVER, s. r. o. IČ: 250 44 745. Pan Trifa a uvedená společnost nikdy s městem Vimperk nejednali a jsou pro město neznámými osobami. Není nám jasné z jakého titulu tedy nyní pan Hujda vystupuje, a zda je oprávněn uvedenou společnost vůbec zastupovat, případně jaká je jeho role a pozice v Dětském centru Šumavous. Na okraj jen uvádím, že společnost Palestra, s. r. o., má na budovu dnešního penzionu uvaleno zástavní právo z rozhodnutí správního orgánu Finančního úřadu ve Vimperku (viz výpis z katastru nemovitostí budovy) na pozemku č. 2522/11.

Protože v červenci letošního roku bylo zjištěno, že byl zabrán neoprávněně další pozemek města pro výběh dalších zvířat, a na pozemku, který bude od 1.10.2014 pronajímán k zemědělským účelům, se pase bez souhlasu města Vimperk další hospodářské zvíře, bylo toto p. Hujdovi oznámeno s tím, že mu následně byl již druhým dopisem stanoven termín 10.9.2014 k vyklizení neoprávněně užívaných pozemků.

 

Na závěr chci říci, že není možné, aby si kdokoliv užíval neoprávněně pozemky města a provozoval zde jakoukoliv svou činnost, třeba i pokud tato bude bohulibá např. pro děti. Jak k tomu přijdou ti slušní, co mají od města pozemky pronajaty? Město nemůže zavírat oči a toto tolerovat. Zákon o obcích ukládá městu hospodařit s jeho majetkem s péčí řádného hospodáře. Pokud není možná domluva,  je nutné občana nebo jakoukoliv společnost omezit zákonem stanovenými možnostmi, stejně jako by to řešil každý vlastník soukromého pozemku. Kde domluva není možná, je poslední možností výzva k vyklizení a nebo podání žaloby. Se společností Palestra jednáme  už od počátku jejího působení v areálu U Sloupů tj. od roku 2004. Město se má chovat jako jakýkoliv jiný vlastník a musí mít přehled o tom, kdo a co je na jeho nemovitostech provozováno. Jsem zděšen z toho, že je veřejně dlužníku nabízeno, aby si požádal o prominutí dluhu, aniž by mu byly nabídnuty jiné možné varianty např. uzavření splátkového kalendáře (jen podotýkám, že Palestra s. r. o. není pravděpodobně provozovatelem Šumavouse). V tomto případě se jedná o hrubé porušení zákona o obcích. Odboru hospodářskému a bytovému bylo svěřeno hospodaření s majetkem města Vimperk a jeho kontrola. Pokud takto nastavené principy řádného hospodaření budou měněny a bude nastolen nový princip „na pozemcích města si dělejte co chcete, máte dluhy rádi Vám je odpustíme“, je takový odbor pak pro  město zbytečný. Noví zastupitelé pak nebudou muset tuto rozsáhlou agendu na svých jednáních řešit a nechají na nás, občanech, co si z obecního zabereme. Věřím, že za měsíc po volbách tyto vášně pominou, a přijde opět zodpovědnost za společný majetek města.

 

Dále chci uvést, že nejsem sympatizantem žádné strany ani volebním kandidátem, ani ještě nevím, jestli se voleb vůbec zúčastním. Jsem 10 let zaměstnancem města Vimperk a zároveň vimperským občanem tohoto města.

Byl bych rád, kdyby do hospodaření města nebyla zatahována politika, protože ta s tím nesouvisí a dokáže, jak se přesvědčujeme, věci neskutečně zkreslit a poškodit.        

 

Postup, který bude v uvedené záležitosti Dětského centra Šumavous navržen naším odborem po odborné stránce:

  1. 1)rozkrytí struktury tohoto „uskupení“, představení statutárních zástupců provozujících Penzion Šumavous a dětské centrum (kdo je partnerem města)
  2. 2)uzavření splátkového kalendáře se společností Palestra, s. r. o. na vzniklý dluh
  3. 3)předání zabraných pozemků města společností Palestra, s. r. o. zpět městu Vimperk a pak možný pronájem společnosti provozující Šumavouse (nájemné 1.000,-/ha/rokzemědělské činnosti (údržba, výběhy pro zvířata)
  4. 4)vyklizení pozemku, na kterém se pase kravička Barča – tento bude pronajat jako celekzemědělským účelům, sklizeň travních porostů a údržba – běží lhůta zveřejněného záměru
  5. 5)dodatečný souhlas rady města se všemi stavbami – potřeba doložit vlastnické vztahy – kdo je jejich vlastníkem + dokumentaci
  6. 6)dořešení neoprávněného umístění reklamních panelů a billboardů na dalších pozemcích města před areá

 

 

 

 

 

 

Ing. Martin Kalous

odbor hospodářský a bytový