lidl

Kruhové objezdy ve Vimperku budou

Kruhové objezdy ve Vimperku jsou ožehavým tématem. Není řidiče, který by na ně při každodenním projížděním křižovatky na Fišerce či u Lidlu, nevzpomněl. 

Přinášíme Vám několik poznatků o které se s námi podělila místostarostka Jaroslava Martanová.

 

Silnice vedoucí z Prachatic směrem na Zdíkov je silnicí druhé třídy v majetku Jihočeského kraje a je tedy záležitostí vlastníka silnice, jaké investice je ochoten a zejména schopen vložit za účelem zlepšení dopravní situace ve městě. V předcházejících letech se podařilo vzhledem ke komplikovanému řešení kruhového objezdu v prostoru Lidl a Penny nalézt řešení, které již má reálnou podobu ve formě projektové dokumentace s pravomocným územním rozhodnutím na umístění této dopravní stavby.

Může se zdát, že vše trvá příliš dlouho, ale to je důsledkem velkého počtu účastníků řízení celé stavby. Aktuálně byl však učiněn zásadní krok, a to vydání územního rozhodnutí. Platnost každého rozhodnutí je časově omezena a nikdo z pracovníků Krajského úřadu Jihočeského kraje nedovolí, aby toto rozhodnutí, jež stálo velkou část finančních prostředků, pozbylo platnosti. Nemusíme se tak obávat, že by k realizaci stavby nedošlo.

V současné době probíhá zpracování projektové dokumentace pro žádost o vydání stavebního povolení, které bude řešit odbor dopravy a silničního hospodářství Městského úřadu Vimperk. Podle zpráv za minulé dva týdny předpokládá Jihočeský kraj, tedy hlavní investor, realizaci kruhového objezdu u Lidlu a Penny Marketu v roce 2015, případně v roce 2016. Investiční odbor Jihočeského kraje předpokládá vydání stavebního povolení a nabytí právní moci v průběhu měsíce května či června 2015. Předpokládaná doba realizace je 8 měsíců a stavba by měla být po celou dobu průjezdná na semafory. Z hlediska investic to pro město Vimperk znamená ve svém rozpočtu na rok 2015 či 2016 spoluúčast ve výši 11,5 milionů korun v případě, že kraj nebude usilovat o získání finančních prostředků z dotací na výstavbu. Budování objezdu totiž bude doprovázet také stavba chodníků, veřejného osvětlení, vodovodu v Nádražní ulici apod. Celkové předpokládané náklady na výstavbu kruhového objezdu jsou ve výši přes 50 milionů korun.

Kruhový objezd na Fišerce je ve fázi dopracování projektové dokumentace pro územní řízení. Město si v rámci jejího zpracovávání podalo připomínky týkající se přechodů pro chodce a vyhrazení míst pro přecházení. Po zkušenostech, které máme všichni u supermarketu Tesco, je zřejmé, že chodci mají tendenci přecházet na pro ně výhodném místě a neradi něco obcházejí či si prodlužují cestu. Proto celý kruhový objezd bude mít na každé komunikaci vedoucí dovnitř či ven z kruhového objezdu vyhrazené místo pro přecházení. Přechody pro chodce tak plánujeme vytvořit směrem od Jednoty k benzínové pumpě a od pumpy směrem do Sklářské, a rovněž v ulici 1. máje a v Sušické ulici.

 

(ld)