policie

Souhrn policejní práce

Policejní práce na Prachaticku v týdnu 26.9. – 20.9.

 

 

26.9.

Netoličtí policisté sdělili podezření 20letému muži z Prachaticka z přečinů výtržnictví a nebezpečného vyhrožování. Muž je podezřelý z toho, že se v polovině srpna 2014 v malé obci na Ktišsku, v jedné restauraci choval agresivně a slovně vyhrožoval jednomu muži fyzickou újmou na zdraví. Řval na něho, že zastřelí jeho i celou jeho rodinu. Následně vyšel z restaurace ven a z kufru vozidla, které bylo zaparkované před restaurací, vytáhnul krátkou střelnou zbraň, kterou držel v pravé ruce a opět s ní vyhrožoval zastřelením směrem do restaurace, kde se kromě dalších hostů, nacházel také poškozený, proti kterému útok směřoval. Ke zranění osob naštěstí nedošlo. Další prověřování provádí netoličtí policisté ve zkráceném přípravném řízení, proto se muž bude ze svého jednání v brzké době zodpovídat před soudem.

 

 

25.9.

Prachatičtí kriminalisté sdělili podezření 50leté ženě a 52letému muži z Prachaticka ze spáchání přečinu úvěrového podvodu, spáchaného dílem samostatně a dílem ve spolupachatelství, formou pokračování. Muž se ženou jsou podezřelí z toho, že během roku 2010 až 2013 uzavřeli buď samostatně nebo společně celkem pět úvěrových smluv o půjčce, do kterých uvedli nepravdivé údaje o svých předešlých finančních závazcích, které značně podhodnotili a dále řádně nedodrželi splátkové kalendáře, čímž poškozeným organizacím způsobili škodu za nejméně 430 000 korun. Podezřelým v případě prokázání viny nyní hrozí trest odnětí svobody až na pět let. Další prověřování provádí kriminalisté ve zkráceném přípravném řízení.

 

 

25.9.

Prachatičtí dopravní policisté sdělili podezření 19letému muži z Vimperska z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Podezřelý usedl v polovině září v nočních hodinách za volant osobního vozidla Škoda Felicia Combi, se kterým jel po místní komunikaci v uzavřené části obce Zdíkov. Následně chtěl vozidlo zaparkovat, to se mu ale řádně nepodařilo a při couvání narazil do zaparkovaného osobního vozidla Opel Corsa. Přivolaní policisté řidiči naměřili téměř dvě a půl promile alkoholu v dechu. Muž tak vzápětí přišel o řidičské oprávnění a ze svého jednání se bude muset v brzké době zodpovídat před soudem. Další prověřování provádí dopravní policisté ve zkráceném přípravném řízení.

 

 

24.9.

Včera vpodvečer přijal operační důstojník telefonát o telefonickém oznámení, že v jednom z domů ve Výškovicích na Vimpersku je umístěná bomba. Na místo byli okamžitě vysláni policisté z obvodního oddělení Vimperk a další policisté z územního odboru Prachatice, dále hasiči a zdravotníci. V následné evakuaci obyvatel domu pomáhali i strážníci městské policie. Vzhledem k závažnosti oznámení se k domu přesunula i Pyrotechnická služba a služební psovodi. Policisté prohlédli celý dům, bytové a nebytové prostory. Žádný nebezpečný předmět nenalezli.

 
 
 
23.9.
Prachatičtí policisté sdělili podezření 23letému muži z Prachatic z přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Muže, který v pondělí řídil osobní vozidlo Ford Mondeo, kontrolovali v ulici Slámova v Prachatičtí policisté. Ti následnou lustrací u řidiče zjistili, že mu městský úřad vyslovil již dva zákazy řízení motorových vozidel a to až do dubna 2015. Policisté řidiči další jízdu zakázali a o jeho nezodpovědném chování bude proto v brzké době již rozhodovat soud. Další prověřování provádí prachatičtí policisté ve zkráceném přípravném řízení.
 
 
 
 
23.9.
Vimperští policisté včera sdělili podezření 36letému muži z Jindřichohradecka z přečinu krádeže spáchané v souběhu s přečinem poškození cizí věci. Včera před půl čtvrtou ráno vyrazili vimperští policisté společně s kynologem do obce Bohumilice, kde došlo k vloupání do prodejny. Při prvotním ohledání jim bylo zřejmé, že se v objektu ještě může nacházet pachatel, proto na místo nejprve vpustili psovoda se psem Frenkem. Ten za krátkou dobu pachatele, který se ukrýval ve sklepních prostorách, skutečně vyhledal a štěkáním označil. Byl jím právě podezřelý 36letý muž, kterému nezbylo nic jiného, než se vzdát. Policisté podezřelého muže na místě činu zadrželi a eskortovali na policejní stanici. Během následného prověřování vyšlo dále najevo, že se podezřelý dopustil během srpna a září dalších dvou vloupání v obci Čkyně, a to do prodejny rychlého občerstvení na autobusovém nádraží a do kanceláře sběrných surovin. Podezřelému šlo především o cigarety, potraviny, drogistické zboží a peníze, jejichž krádežemi způsobil škodu za téměř 40 000 korun. Další prověřování provádí vimperští policisté ve zkráceném přípravném řízení, proto se muž bude ze svého jednání v brzké době zodpovídat před soudem.
 
 
 
22.9.
Vimperští policisté zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinů porušování domovní svobody a krádeže, kterých se dopustil dosud neznámý pachatel tím, že se z pátku na sobotu vloupal do dílny rekreační chalupu v obci Stachy, část Jaroškov. Z dílny pachatel následně ukořistil čtyři jízdní kola. Jednalo se o dvě pánská jízdní kola značky Specialized Epic, černé barvy a značky Giant XTC, bílé barvy a dále o dámské jízdní kolo značky Specialized Epic, šedé barvy a dětské jízdní kolo značky Specialized, černozelené barvy. Krádeží kol tak poškozeným vznikla škoda za nejméně 200 000 korun. Další prověřování provádí vimperští policisté, kteří po pachateli intenzivně pátrají.
 
 
 
 
21.9.
Při pondělní dopravní akci na Prachaticku zjistili dopravní policisté řízení pod vlivem alkoholu u 40 letého muže z města pod Libínem. Řidič, krátce po 22. hodině jel v katastru obce Kadov se svým osobním automobilem tovární značky Peugeot, ačkoli se před jízdou zdatně posilnil zakázanými nápoji. Policisté provedli dechovou zkoušku přístrojem Dräger, kdy první měření ukázalo množství 2,7 promile. Ani opakovaná zkouška se nikterak nelišila od předem změřené hodnoty. Řidiči byla zakázána další jízda a zadržen řidičský průkaz. Po vystřízlivění se dostavil na služebnu dopravní policie, kde si převzal sdělení podezření ze spáchání přečinu Ohrožení pod vlivem návykové látky.
 
 
 
(pcr)