mpilustr

Září z pohledu policie I/II

 

Září z pohledu MP (I/II)

 

 

 

Na devadesát případů řešili strážníci Městské policie ve Vimperku v září, mimo svou běžnou kontrolní a hlídkovou činnost. Většinou se jednalo o případy nahlášené, ať již plným jménem nebo adresně; všechny takové musejí strážníci prověřit a zaevidovat.  Kromě obvyklých činnosti – asistence při odklánění dopravy při silničních nehodách, dohled a kontrola parkovacích automatů, řešení běžných dopravních situací nebo planých poplachů, se hlídky MP při své činnosti i tentokrát setkaly s případy méně častými.

 

 

 

Měl „áčko“ hned první den školy – 1. září nahlásil ředitel ZŠ Smetanova absentéra. Věc dostala po oznámení strážníkům rychlý spád – byl kontaktován sociální odbor a za pomoci asistentů prevence kriminality také matka nezletilého G. Ta uvedla, že jde celou záležitost do školy okamžitě vyřešit, protože se údajně domnívala, že její syn má odklad školní docházky a nástup do lavic se ho tak bude týkat až za rok.

 

 

 

Vybral si odvoz i bydlení, ale s téměř čtyřmi promile se „netrefil“.  O den později oznámil strážníkům řidič taxi, že v jeho autě usnul zákazník a nejde vzbudit. Strážníkům se to částečně povedlo a značně podnapilý už v té chvíli udal i adresu, na které bydlí.  Taxikář jej na místo vezl, jenže…. o chvíli později volal opět strážníky s tím, že muž na udané adrese nebydlí a momentálně si ustlal na parkovišti u autobusového nádraží.  Hlídka poté zjistila, že alkoholu bylo víc než je zdrávo a muž už vůbec nereaguje. Zavolala proto RZS – přivolaný lékař potvrdil, že stav muže je vážný. Na místě provedená dechová zkouška prokázala 3,9 promile alkoholu v dechu, proto muž putoval na prachatickou JIPku.

 

 

 

Štrádoval si to po silnici namol –  4. září v odpoledních hodinách oznámil telefonát na linku strážníků, že po silnici zhruba kilometr od Vimperku  jde opilý Rom a nebezpečně vstupuje do vozovky. Hlídka si pro výtečníka dojela a ‘doprovodila’ jej až domů.

 

 

 

Měl namířeno do nebe? Na oznámení  o muži s pistolí, který se procházel  po komunikaci mezi  čerpací stanicí Benzina a Výškovicemi a údajně  cosi nesrozumitelně mumlal o nebi, vyjeli strážníci  6. září ve večerních hodinách. Na uvedené trase a v blízkém okolí ale nikoho, kdo by odpovídal uvedenému popisu, nenašli.

 

 

 

Dřevěný altán v  městském parku  láká nejen k odpočinku. 10. září sem jela hlídka MP na upozornění  asistentů prevence kriminality prozkoumat poničení objektu. Navíc byla na místě nalezena  injekční stříkačka, kterou hlídka zlikvidovala způsobem k tomu určeným (speciální box).

 

 

 

Pád z okna oznámil na tísňovou linku ženský hlas v podvečer 10. září, na místo události se sjely hlídky státní i městské policie a do příjezdu lékaře zajišťovaly životní funkce ženy po pádu z 8 patra.

( o tragickém případu jsme krátce informovali aktuálně 11. 9.)

 

 

 

Třináctiletá nadýchala – 12. září v dopoledních hodinách rozčilený muž oznámil skupinku „ožralých a zfetovaných“ v altánku u Volyňky. Bavící se mládež hlídka přijela zkontrolovat. Jedna z přítomných dívek nechtěla se strážníky komunikovat a měla k tomu důvod – jednalo se o nezletilou dívku (r. 2001) u níž dechová zkouška prokázala přítomnost alkoholu v dechu. Díky okolnostem a pozitivnímu testu si vysloužila pozornost také státní policie.

 

 

 

Alkohol dodal odvahu i škrábance – noční, nebo spíše brzká ranní  doba (01.30 hod), připadala několika hrdinům posilněným alkoholem jako vhodná k vyřizování účtů.  Na telefonické oznámení rvačky v ul. 1. Máje vyjeli strážníci spolu s policisty. Situace byla napjatá a nepřehledná a v nastalém rozruchu se nepodařilo zjistit viníka incidentu. Po uklidnění situace bylo aktérům doporučeno, aby se nechali ošetřit a po vystřízlivění přišli událost nahlásit.

 

 

 

Opakované domácí násilí, sousedské neshody, plané poplachy vinou závady na elektronických hlásičích, „zamotané“ (chybějící, poničené) dopravní značky, rušení nočního klidu, zatoulaný pes a tři jalovice, i podezření na krádež železa – to ještě byly případy prvních čtrnácti zářijových dní. V průběhu září zachytily radary na měření rychlosti překročení ve dvou společných měřeních s Policií ČR třináct případů, na pokutách bylo vybráno téměř 8 tisíc korun.

 

 

 

-red-