1

Záchranka v novém

1

 

Konečně se dočkali! chce se zvolat při návštěvě nově upravených prostor pro posádky zdravotnické záchranné služby sušické nemocnice. Ne že by snad do začátku letošního října lékaři, sestry a řidiči trávili své služby ve sklepeních a na chodbách a výkazy vypisovali na koleni ve výtahu, ale odpovídající místnosti s dostatečným vybavením pro dobu jejich dvanácti a více hodinových služeb, jim dosud chyběly.

 

I proto se vedení nemocnice spolu s městem Sušice domluvilo na nápravě – pro potřeby ZZS byly upraveny místnosti v objektu bývalého ředitelství pod nemocnicí. K dispozici tu teď mají své zázemí sestry, řidiči i lékaři, zbylo i místo pro „tréninkovou místnost“ s vybavením, kde probíhají školení a vzdělávací kurzy na základě simulovaných situací ohrožujících život. Školení absolvují nejen samotní zaměstnanci nemocnice a složky IZS (hasiči a policisté), ale v poslední době je poměrně velký zájem o toto vzdělávání i ze stany škol a organizací – například plavčíků ze sušického bazénu. Proškolením budou od příštího roku procházet také noví záchranáři, které bude třeba přijmout pro připravované výjezdové stanoviště na Modravě. To má být plně funkční od ledna 2015.

 

4

Do nových prostor se přišel podívat také starosta města Bc. Pet Mottl. Nechal si v ‘tréninkové místnosti’ ukázat a vysvětlit funkci některých pomůcek, které jsou využívány při  školení záchranářů, hasičů, policistů i dalších zájemců.

 

 

2
Na renovaci a dovybavení místností bylo zapotřebí více než půl milionu korun – částkou zhruba 400 tisíc korun přispělo město (výměna sociálního zařízení, podlah, obkladů…), nábytek a vybavení pro běžné užívání pořídila nemocnice z vlastního rozpočtu za 120 tisíc korun.

Důstojné prostory umožňují posádkám trávit čas mimo výjezd ve dvou dvoupokojových buňkách – plní zde ostatní úkoly spojené se službou, nebo odpočívají. Staré stísněné prostory jsou zapomenuty, za ty nové je všech 21 záchranářů upřímně rádo.

 

 

 

„Podmínky při dlouhé službě výrazně ovlivňují osobní pohodu záchranářů, kteří musí být každou minutu připraveni5
odvést bezchybný profesionální výkon a tak jsme rádi, že jim můžeme nabídnut i odpovídající zázemí,“ uvedl při slavnostním zahájení provozu nových prostor ředitel nemocnice Ing. Vladimír Sloup.

 

-as-

 

Jak vypadá den záchranářů? Co všechno je jejich povinností? O tom si přečtěte v pokračování seriálu „Jeden den s…“ zítra ve 12 hodin na www.isusice.eu