mpilustr

Září z pohledu policie II/II

Září z pohledu MP (II/II)

 

Přehoupla se polovina září, ale klidnější doba, co se práce městských strážníků týká, nenastala.  V rámci své běžné  činnosti řešili znovu desítky dopravních přestupků, sousedské spory, domácí  potyčky, zatoulaná zvířata, asistovali u dopravních nehod a prošetřovali činy závažné i úsměvné.

 

 

Už ho lapli –  asistenci strážníků při zadržení  osoby v pátrání si vyžádali jejich kolegové ze státní policie.  V odpoledních hodinách tak   byl muž za doprovodu policejní eskorty z ulice K Rokli předveden na služebnu P ČR.

 

 

Nájemník vtipálek  – zjevně mu nedocházelo, že jde o vážnou věc. Oznamovatel události požadoval přítomnost hlídky strážníků, když se  v ten samý den v odpoledních hodinách nemohl dostat do bytu, který sdílel s  jiným nájemníkem, a kde měl uloženy své doklady.  Hlídka se pokusila dotyčného neústupného nájemníka, který odmítal otevřít, přesvědčit, ale marně – na jejich výzvy odpověděl, že „neotevře, i kdyby byli Santa Klaus.“ Nezbylo než povolat kolegy ze státní policie a případ jim předat.

 

Holčička se našla brzy  a naštěstí v pořádku. Pátrání po hledané nezletilé dívce bylo odvoláno po dvou hodinách, kdy v součinnosti s Policií ČR strážníci hledali ztracenou dívku. Ta se  sama vrátila domů v pořádku.

 

Došlo i na obnažování na veřejnosti –  povedená partička posilněná alkoholem se rozhodla obšťastnit  obyvatele Vimperku svým nevázaným chováním  ve večerních hodinách 15. září. Telefonát na služebnu MP upozornil na skupinku  osob, která v parku u kašny dělá hluk a nepořádek. Na místě hlídka zjistila  dvě ženy a dva muže v podnapilém stavu a v družné zábavě. Jedna  z žen dostala v Sadové ulici navíc astmatický záchvat, a tak hlídka přivolala i záchranku. Po ošetření byla dotyčná předána jednomu z mužů, aby ji doprovodil domů. Skupince se ale zjevně své  vystoupení ukončit nechtělo –  v ulici Pražská pokračovali aktéři  ve výstupu a předváděli se tak dlouho, až se rozhádali. Došlo i na svlékání  se jedné z žen, která svou exhibici  doprovodila nevybíravým slovníkem. Strážníci zjišťovali totožnost  osob, ale  ‘rozjařenou’ ženu nebylo možné uklidnit ani ji přesvědčit, aby svého jednání zanechala. S hlídkou odmítla jakkoliv spolupracovat a tak nezbylo než ji předvést na stanici  Policie ČR.  Podobný incident, jen v mírnějším provedení a bez erotické show, řešili strážníci také o dva dny později v  parku v Inocencově ulici, tam se ale podařilo situaci zklidnit podstatně rychleji a osoby (muž a žena) byly z místa vykázány.

 

 

Vážnou dopravní nehodu  zjistili vimperští strážníci v rámci  kontrolní činnosti  v místě u železničního přejezdu na výjezdu z Vimperku 18. září ve večerních hodinách. Nehoda nákladního vozu, který skončil mimo komunikaci  na úseku Vimperk – Strážný, si vyžádala  zranění řidiče (ten byl v době příjezdu hlídky již mimo vůz a při vědomí), k vyproštění  havarovaného auta byla zapotřebí těžká technika. Na místě zasahovali policisté i strážníci, dopravní policie,  záchranka, hasiči HZS  a drážní hasiči. U další dopravní nehody, kdy usměrňovali dopravu po dobu odstraňování následků, se strážníci   ocitli o dva dny později  v ul. Pasovská.

 

Desperádo  dějištěm násilí hned dvakrát za jednu noc – vyřizování účtů, alkohol, hádky. Dvakrát za sebou,  v noci 20. září,  byli strážníci a policisté přivoláni do baru Desperádo, kde došlo k napadení.  Oba případy od sebe dělila necelá hodina, oba případy nadále šetřila státní policie.

 

 

Nahlášená bomba v domě  –  ani poslední zářijová dekáda se neobešla bez nezvyklých případů. 23. září byli strážníci požádáni kolegy z Policie ČR o asistenci  u objektu ve Výškovicích čp. 17, kde měla být  uložena bomba.  Byli zapotřebí zajistit dostatečný prostor kolem objektu do doby, než bude prohledán a  případ uzavřen.  Asistenci strážníci ukončili zhruba po dvou hodinách, kdy se hlášení ukázalo být  nejapným žertem a všechny bezpečnostní síly, které na případu pracovaly, mohly být odvolány.

 

 

Přebral a  ustlal si na chodníku  – v ulici K Rokli se chtěl vyspat  25. září  už v podvečer podnapilý muž.  To se ale nelíbilo obyvatelům města a zavolali strážníky. Po zjištění totožnosti   „unaveného“ muže byla záležitost vyřešena blokovou pokutou.

 

Ničení majetku  – obsluha herna baru West-life oznámila 25. září v nočních hodinách  na služebnu MP, že jim neznámý muž rozbil reklamní výlohu. Hlídka na místě případ zadokumentovala,  vyslechla obsluhu a pachatele  identifikovala.  Případ i s vyčíslenou škodou poputuje příslušnému správnímu orgánu nebo Policii ČR k došetření. Druhým terčem v případech  ničení majetku se tentokrát stala  kašna s fontánou v parku v ulici Sadová.  Její poškození oznámila  městské policii obyvatelka města 26. září   v poledních hodinách. Strážníci  zdokumentovali poškozenou fontánu a případ nahlásili jak vedoucímu odboru Životního prostředí městského úřadu, tak  kolegům z Policie ČR.

 

-red-