Zimní gumy – od 1.11. povinnost, ale…

Není sníh, teploty nad nulou a my máme přezouvat do zimních?  Zákonnou povinnost užívat zimní pneumatiky od pevně stanoveného data, bez ohledu na to jestli je 15° nad nulou, mnozí považují za nesmysl. Jak to vidí Policie?

gumy www.auto.cz

 Provoz vozidel v zimním období od 1. listopadu do 31. března a používání zimních pneumatik. 

 “Upozorňujeme řidiče, že v období od 1. listopadu do 31. března je v zákoně uvedena povinnost užít na motorové vozidlo zimní pneumatiky, která platí již od měsíce listopadu 2011.

Kdy použít zimní pneumatiky?

    Tato povinnost je stanovena, pokud se na pozemní komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, nebo lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na pozemní komunikaci během jízdy může vyskytovat souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza.

Zimní pneumatiky musí být u motorových vozidel s maximální přípustnou hmotností:
  •   nepřevyšující 3 500 kg  na všech kolech
  •   převyšující 3 500 kg na všech kolech hnacích náprav s trvalým přenosem hnací síly.

Musí splňovat hloubku dezénu hlavních dezénových drážek nebo zářezů:

  •  nejméně 4 mm u vozidel do 3 500 kg
  •  nejméně 6 mm u motorových vozidel o maximální přípustné hmotnosti převyšující 3 500 kg.  

Zimní pneumatiku poznáme podle vyznačení na bočnici M+S, M.S, M/S či MS ( v překladu bláho a sníh), mají i označení hory nebo vločky. Za zimní dezén se považuje též speciální dezén, u něhož je na bočnici pneumatiky vyznačeno označení ET, ML nebo MPT. Tyto pneumatiky mají lepší adhezní vlastnoti než letní, protože v  mrazu netvrdnou a zachovávají si svoji pružnost a přilnavost. Při řešení dopravních nehod, některé pojišťovny uvádějí krácení plnění již v pojistných podmínkách, když účastník nehody nemá odpovídající zimní pneumatiky.

Na pneumatikách jsou umístěny štítky s písmeny A – G, které určují:

  • spotřebu paliva- valivý odpor pneumatiky (písmeno A je nejlepší výsledek)
  • jaká je přilnavost na mokrém povrchu a tím zkrácení brzdné dráhy
  • vnější hlučnost se vyjadřuje v decibelech a vlnami (1 vlna nejlepší výkon). 

  

   Doporučujeme řidičům před odjezdem do míst s vyšší nadmořskou výškou:  zjistit si povětrnostní podmínky v cílovém místě a znát i předpověď počasí na následující hodiny a dny, pokud vyjíždíte na delší období. Základem pro jízdu ve ztížených klimatických podmínkách je dobrý technický stav vozidla, předepsaná výbava, ale hlavně zvýšená pozornost řidiče vozidla.”

 

– tz p cr, red-

 

banner pocasi