Jan Vastl se stal profíkem

Jan Vastl bude v příštích dvou letech oblékat dres Bianchi

 

 

TK 69marketing 08

Jan Vastl – brzy devatenáctiletý, se stal teprve šestým českým mužem – bikerem, který dostal angažmá v mezinárodním týmu. V Itálii podepsal dvouletou smlouvu s týmem Bianchi, ze kterého vzešly takové hvězdy jako Julien Absalon nebo Jose Antonio Hermida. Největší současnou hvězdou je domácí biker Gerhard Kerschbaumer a Rakušan Alexander Gehbauer, dále také maratonci Tony Longo a Leonardo Paez.

“Poprvé se s nimi uvidím za tři týdny na testování pneumatik Kenda,” řekl Jan Vastl na tiskové konferenci v pražské restauraci Sokool, pořádané agenturou 69 Marketing, za kterou stojí bývalý šéf českého zastoupení Specialized Zdeněk Löffelmann.

 

Po přestupu z juniorské kategorie se v kategorii do 23 ‘Vastlík’ chytil. První rok v této důležité kategorii zakončil 4. místem na mistrovství světa v Hafjellu.

“Začalo se o něj zajímat víc týmů, v Méribelu jsme měli první schůzky,” prozradil Löffelmann. “Bianchi se dlouhodobě zaměřuje na rozvoj talentů v tomto věku a dá se říci, že jim to jde, důkazem jsou jména, která týmem prošla. Nabídek bylo víc, ale Bianchi byla nakonec jasná Honzova volba. Zatím ale není pevně daný název týmu, čeká se na druhého partnera, vloni jím byl i.idro Drain.”

 

TK 69marketing 06

Jan Vastl, 4. z MS v cross country U23 v Norsku 2014

“Letošní sezóna se mi vážně povedla a výsledky byly nad očekávání. Vše vygradovalo na mistrovství světa. Díky tomu jsem dostal nabídku na přestup do italského týmu Bianchi a podepsal jsem s nimi smlouvu na dva roky. Chtěl jsem novou motivaci a tohle je další krok vpřed v mojí kariéře. Měl bych objet kompletní Světový pohár a věřím, že mě to posune dál.

Všichni mluví takovou lámanou angličtinou, s Massimem Ghirottim, šéfem týmu, byl problém se domluvit. Anglicky špatně i píše :-) Budu jezdit na soukromou výuku jazyka do Horažďovic. Ve Vimperku nikdo italsky nemluví ani neučí.

 

První kolo mi přijde příští týden – bude to full, pak pevňák, uvidíme na jakém kole se mi bude jezdit líp. Řekl bych, že budu ale jezdit fulla, většinu závodů jsem vloni objel na Epicu,” prozradil dále Honza, jehož největším cílem příští sezony budou stabilní výsledky do pátého místa a medaile z mistrovství Evropy a světa.

Dlouhodobým cílem budou Olympijské hry v Riu. Vůbec poprvé by se sušický rodák měl v novém dresu představit v dubnu na závodě italského poháru.

 

SP-MSA CSS 04

 

Jak bys hodnotil svojí první sezónu v U19? 

Sezóna se mi povedla více než jsem očekával, ze začátku byly výsledky nic moc, ale v průběhu sezóny jsem cítil, že moje výkonnost jde rychle nahoru, nasbíral jsem hodně UCI bodů, které jsou důležité pro postavení na startu. Když jsem viděl na ME(5.místo) že jsem schopný závodit s nejlepšími, tak mě to motivovalo k dalšímu tréninku, a to se pak odrazilo na výsledcích v druhé polovině sezóny jak na SP v Kanadě (5. místo), tak i na MS.

 

Na jaký závod nejraději vzpomínáš a na který ne?

Nejraději vzpomínám na MS v Norsku, kde se mi jelo báječně a dokázal jsem prodat všechno, co jsem natrénoval. Nejhorší závod byl na ČP v Kutné Hoře, přepálil jsem start a poslední dvě kola se mi  už celkem zajídala.

 

Co ty a tvoje kolo? Odpočíváte už ? 

Už mám po odpočinku, měl jsem volno tři týdny. Teď už jsem se začal připravovat na novou sezónu.

 

TK 69marketing 07

 

Jak jsi se dozvěděl, že mají Bianchi o tebe zájem?

Bianchi kontaktovali mého manažera, ten se s nimi na SP v Meribelu sešel a po MS poslali nabídku. Smlouvu jsem podepsal před dvěma týdny v Itálii.

 

Nebude se ti stýskat po šumavských kopcích?

Nebude, budu stále bydlet v Sušici a trénovat ve Vimperku, nic se pro mě nemění.

 

Je to tvůj první splněný sen ?

Ano je to můj splněný sen, vždycky jsem se chtěl stát profesionálním cyklistou v zahraničním týmu, jen jsem nečekal, že se splní už teď. 

 

Kdy a kde se začneš připravovat na novou sezonu?

Příprava už začala, v prosinci pojedeme do Livigna na běžky a na konci ledna už pojedu do tepla na Kanáry.

 

Co ty a škola? Jak to budeš teď zvládat? Příští rok na jaře tě čeká maturita… 

Jsem hrozně rád, že mi škola a učitelé vychází velmi vstříc, protože si nedokážu představit, jak bych na  škole bez sportovního zaměření zvládal učení se závoděním. Příští rok maturovat nebudu, mám rozložený ročník, takže teď dělám druhé pololetí třeťáku.

 

 Očima trenéra: Lutovského

 

SP-MSA CSS 06

 

“… Kontaktoval nás jeho tatínek, poprvé jsem ho viděl na Sport Campu na Zadově, začal u nás jako kadet. První závod Českého poháru hned vyhrál asi o tři minuty. Rodinná výchova byla znát, citlivě podporovali jeho talent. Je to celé paradoxní, že Vastlík šel mimo systém podporovaný Českým svazem cyklistiky. Je to dříč, jeho nejoblíbenější trénink jsou výjezdy sjezdovky na Zadově; jeho to baví a ví, že ho to posune dál. Má svojí cestu, jen jsem ho korigoval, není to takový ten týpek na dálkový ovládání. Nikdy se netajil tím, že se chce dostat do profi týmu a živit se tím. Má v sobě ale i dost pokory, ví, že to není zadarmo. Taky jsem ho ale třeba poslal z tréninku domů za blbý kecy… ale jinak je to cílevědomý závodník. Rostou nám tam teď další naděje, třeba Tereza Sásková, Jaroslav Skála nebo Samuel Jirouš.

Honza Vastl je talent, který se nám podařilo rozvinout až k takovémuto úspěchu. Má základ z domova, hlavně od táty, se kterým absolvoval první kilometry, než se dostal k nám do cyklistického centra a posléze i na Sportovní gymnázium.

Tady musím zdůraznit, že pokud by nebylo naše centrum podporováno ze soukromého sektoru, a to hlavně Českou spořitelnou a Specialized a samozřejmě i dalšími partnery, tak by bohužel takový talent zůstal bez podpory. Podpora talentované mládeže Českým svazem cyklistiky se bohužel našeho centra netýká a jsme odkázáni jen na soukromé prostředky.

Je třeba ale také vyzdvihnout podmínky a podporu sportovního gymnázia ve Vimperku, kde Honza má skvělé zázemí a tato škola mu umožňuje, při jeho velkém tréninkovém a závodním zatížení, získat středoškolské vzdělání s maturitou.”

text: mtbs.cz

foto: Michal Červený/MTBS.cz

 

rozhovor s Janem Vastlem: Zdeněk Formánek