Volary postavily vyhlídku nad městem

Volary leží uprostřed krásné šumavské přírody, ze všech stran krytých vrcholy převyšujícími 1000 metrů nad mořem. Bohužel z žádného místního vrcholu dosud nebyl přímý pohled na město, pokud tedy nepočítáme vrchol Hochstein (D), který však leží na česko-německé hranici, 15 km vzdušnou čarou od Volar. 

 

Od konce měsíce října stojí na svahu (severovýchodně od Volar) nová vyhlídka. Zastupitel Ivo Rolčík přišel na jaře 2013 s myšlenkou výstavby vyhlídky, z které by byl pohled nejen na Volary a volarskou kotlinu, ale také na okolní šumavské vrcholy. Nejhezčí pohled našel právě pod vrcholem Kamenáč na severovýchodním okraji města nedaleko Křížové cesty, která byla obnovena před 6 lety, v roce 2008. Myšlenku podpořila tehdejší Rada města Volar spolu se starostkou Martinou Pospíšilovou.

 

Vyhlídka měla původně vyrůst během pár týdnů, slavnostní otevření se plánovalo na konec léta 2013. Došlo však ke zdržení díky projektu a dalším nutným povolením. Vyhlídka měla být postavena ve spolupráci s Národním parkem Šumava, po změně vedení tato myšlenka padla. 

 

Nová vyhlídka u Volar, foceno 26. října:

{gallery}volary/foto_obce/2014/10/10_26_volary_vyhlidka{/gallery}

 

Panoramatický pohled pořízený v místě vyhlídky v květnu 2013:

 

Došlo následně k dalším zdržením. Z rozpočtu města byly na konci léta 2014 uvolněny potřebné finance. Na konci měsíce října tohoto roku tak pod vrcholem Kamenáč byla postavena vyhlídka, která nabízí nádherný pohled nejen na celou volarskou kotlinu. Město zaplatilo za vyhlídku 82 tisíc korun a financovalo jí celou ze svého rozpočtu.

 

A jak se k vyhlídce dostanete? Turisty přivede k vyhlídce značení z náměstí, o které se postarají místní členové Klubu českých turistů. Pokud to počasí dovolí, bude trasa vyznačena ještě během listopadu. Trasa povede po Zlaté stezce ke Křížové cestě (žluté turistické značení), na konci Křížové cesty rovně do vzrostlého lesa, poté odbočit v lese doleva se po zhruba 200 metrech dostaneme po vrstevnici až k samotné vyhlídce, která jistě milovníky přírody nezklame, pohled na Volary a šumavské vrcholy je opravdu překrásný. Za dobré viditelnosti jsou vidět například vrcholy Smrčina, Hraničník, Plechý, Trojmezná, Třístoličník s Hochsteinem, ale i vrchol Haidl s rozhlednou a vysílačem. Na samotné vyhlídce je pro lepší orientaci umístěn panoramatický snímek s popisy významných vrcholů. Vedle vyhlídky bude umístěno dřevěné posezení a to pravděpodobně v jarních měsících roku 2015. Nadmořská výška vyhlídky je 875 metrů n.m., vzdálenost z náměstí na vyhlídku je 2,5 km a převýšení 115 metrů.

 

GPS souřadnice nové vyhlídky: 48°55’20.303″N, 13°54’20.944″E 

Přímý odkaz na mapu s vyznačením vyhlídkyMapy.cz

 

Volary se tak dočkaly nového lákadla pro turisty, vyhlídky a rozhledny jsou mezi turisty v čím dál větší oblibě.

 

Vyznačení vyhlídky v mapě, zdroj mapy.cz:

 


 

 

(ir)