Vimperk má ‘stříbrné’ arboretum

arboretum 20

 

V pondělí 3. listopadu převzali Ing. Ivana Tumová a Ing. Josef Kotál z odboru životního prostředí MěÚ Vimperk ocenění za realizovaný projekt přihlášený do soutěže „Jihočeská ratolest”. Cenu převzali za VIMPERSKÉ ARBORETUM, nově upravené v rámci projektu Revitalizace arboreta a Letního kina ve Vimperku.

plakat krasec

Tuto soutěž organizuje již 4. rokem občanské sdružení Krasec pod záštitou Jihočeského kraje, Jihočeské univerzity a Lesů České republiky. Celkem se soutěžilo ve 4 kategoriích. Vimperk získal v kategorii  obce, svazky obcí a mikroregiony) stříbrnou příčku.

 

Revitalizace arboreta otevřela a citlivě oživila  dříve méně využívaný prostor, zelený ostrov ve městě, výraznými změnami.  Obě lokality, arboretum a letní kino, byly logicky propojeny a zatraktivněny pro veřejnost. Proběhly výsadby stromů, keřů i trvalek. Byl zřízen zážitkový chodník pro chůzi naboso, doplněn mobiliář laviček i herních a sportovních prvků a vypracován informační systém v arboretu Místo k hrám, relaxaci i aktivnímu odpočinku tu našli  rodiče s dětmi (a kočárky, protože cesty jsou upravené), senioři s vnoučaty, větší děti, sportovci, je cílem poznávacích a vzdělávacích vycházek.

 

“Toto ocenění naší práce nás velice potěšilo a dodalo nám energii do dalších plánovaných projektů,” uvedli  Ing. Tumová a Ing. Kotál po převzetí ceny.

-red, mu-

 

Foto z první procházky novým arboretem  v říjnu 2013

 

{gallery}vimperk/2014/11_listopad/arboretum/{/gallery}