kone

Konec koní na Šumavě

Konec koní na Šumavě

 

Mít koně pouze pro atrakci? To už dál Správa národního parku tolerovat nehodlá. Ta totiž podle MF Dnes začíná koně rozprodávat. Koně si bude již pouze najímat.

 

 

(www.idnes.cz)

 

MF Dnes uvádí, že pořízení koní, vybavení, vozů a úprava stájí stála Správu parku loni celkem 4,5 milionu korun. Provoz stojí zhruba 2,5 milionu korun a výnos je půl milionu.

 

Těžaře, harvestory a železné koně také Správa parku nevlastní. Současný ředitel parku Pavel Hubený, hned po svém nástupu, označil tento projekt chladnokrevných koní za ztrátový a uvedl, že odmítá nadále mrhat s prostředky daňových poplatníků. Takto se řádný hospodář nechová.

 

K tomuto projektu se vyjádřil i kočí Jiří Dráb, který zde na Šumavě se svými koňmi pracoval a svoji práci na Modravě již ukončil. Nebyla podle něj vůle připravit práci pro koně a zakázky byly většinou malého rozsahu. Bylo to kvůli chybným rozhodnutím konkrétních lidí. Podle MF Dnes Dráb uvádí, že dostával nejhorší možné lokality, správa parku nakupovala neefektivně a plýtvala. Hajní posílali koně do mokřin a v přístupném terénu nechávali práce vyvážecím soupravám.

 

Bývalý ředitel Jiří Mánek opětovně prohlásil, že tento projekt neměl být ziskový, ale měl být nadstavbou v podobě zachování tradičního řemesla na Šumavě, či případně být využit ke vzdělání,  nebo pro místní obyvatele. K uvedeným nákladům poznamenal, že 1,5 milionu korun stály opravy vlastních stájí, kde se deset let neinvestovalo, dalších 1,5 milionu korun bylo vyplaceno kočím a pracovníkům, kteří měli koně na starost. Zbytek byl využit na věci a služby potřebné pro koně.

 

(mf, red)