Co hrozí řidičům pod vlivem návykových látek?

Řízení pod vlivem omamných a psychotropních látek  je podle zákona přestupkem, trestáno je nejen finančně

 

Případů řízení motorových vozidel řidiči, kteří jsou ovlivněni omamnými a psychotropními látkami, je v policejních statistikách více než dost. Bohužel i takových, kdy řidiči “pod vlivem” zaviní dopravní nehody, často s vážnými zraněními, nebo smrtelnými následky. 

 

Podle některých  jsou tresty, které takovým řidičům, u nichž je při silniční kontrole zjištěn pozitivní výsledek na tet prokazující přítomnost  uvedených látek, příliš mírný.

 

Co tedy  řidičům ve zmíněných případech hrozí?

Povinnosti a sankce

     Podle zákona o provozu na pozemních komunikacích řidič nesmí řídit vozidlo bezprostředně po požití alkoholického nápoje nebo užití jiné návykové látky nebo v takové době po požití alkoholického nápoje nebo užití jiné návykové látky, kdy by mohl být ještě pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové látky.

 

      Fyzická osoba se dopustí přestupku tím, že v provozu na pozemních komunikacích řídí vozidlo nebo jede na zvířeti bezprostředně po požití alkoholického nápoje nebo po užití jiné návykové látky nebo v takové době po požití alkoholického nápoje nebo užití jiné návykové látky, po kterou je ještě pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové látky.

 

Za přestupek se uloží pokuta od 2 500 Kč do 20 000 Kč.

Za přestupek se uloží zákaz činnosti od šesti měsíců do jednoho roku.

– p cr, red-