Strážníky zaměstnávali opilci (i ženy)

Informační servis MP Vimperk

 

Začátek listopadu strážníkům ‘zpestřovali zejména lidé nemírně popíjející alkohol. Někdy se s jeho následky vyrovnali poměrně dobře a bez další újmy, došlo však i na fyzické potyčky a také ke zranění v opilosti bez cizího zavinění. Většinu případů strážníci vyřešili namístě, k zásahu ale musela být přivolána i záchranná služba a také kolegové ze státní policie.

 

 

Hledaného dopadli – hned začátkem listopadu si strážníci MP Vimperk připsali na konto úspěch v pátrání po hledaných osobách. Hledanou osobu v odpoledních hodinách zadrželi v ul. Sklářská a předali kolegům ze státní policie.

 

Bezdomovce vykázali od prodejny Lidl strážníci MP v neděli 2. listopadu odpoledne. Jim dobře známého muže zjistili při běžné kontrolní činnosti.

 

Podezření na sebevraždu prověřovala vimperská městská policie v neděli 2. 11. v podvečer. Stalo se tak po oznámení ženy, že má podezření na to, že její bývalý přítel spáchal sebevraždu. Nasvědčovaly tomu i další okolnosti, které strážníci během svého šetření zjistili – muž údajně ženě i lidem ve svém okolí opakovaně vyhrožoval tím, že spáchá sebevraždu, nebylo možné se s ním v místě jeho bydliště zkontaktovat a také v oblíbeném lokále, kam dotyčný chodíval, potvrdili se se „loučil“ s tím, že se jde zabít.

Hlídka vyrozuměly Policii ČR a dále prověřovala bydliště uvedeného údajného sebevraha. Sousedé uvedli, že v bytě podezřelého se nesvítí, před domem nestojí jeho auto a snad má uvedený muž pracovat v Německu. Po celkovém zvážení situace bla oznamovtelka vyrozuměna s tím, že pokud trvá na svých obavách, měla by oznámit celou záležitost znovu na obvodním oddělení Policie ČR ve Vimperku.

 

Dělají si schválnosti – sousedé (muž a žena) se ocitli v pozornosti strážníků MP, když žena oznámila na služebnu, že má se sousedem, s nímž společně vlastní zahrádku, problémy. Jak následně hlídce barvitě vylíčila, soused jí prý dělá schválnosti, které jí znepříjemňují život. Žena byla poučena o způsobu podání návrhového přestupku u příslušného správního orgánu. Žena pak strážníkům nahlásila založení černé skládky, což strážníci zaevidovali a dokumentovali fotografiemi.

 

 

Respektujte dopravní značení, jinak vás čeká pokuta! Zřejmě z důvodu pohodlnějšího nakupování nerespektují někteří řidiči dopravní značení „zákaz vjezdu“ u polikliniky a jezdí si sem zaparkovat, když pak v klidu chodí na nákupy do Tesca. Strážníci se na tento prostor zaměřují a přestupce budou i nadále postihovat dle platných pravidel. Předejděte proto nepříjemným situacím a dodržujte uvedená dopravní značení, nejen na tomto místě, ale na všech komunikacích a plochách ve městě.

 

Komu vadila úřední vitrina? Vandalismus, který stojí stovky korun, prověřovala MP Vimperk v ul. 1. Máje, kde neznámý pachatel rozbil sklo u vývěsky MěÚ Vimperk. Po pořízení fotodokumentace ohlásili strážníci věc Odboru vnitřních věcí při MěÚ Vimperk.

 

 

Podnapilé ženy – hned dva případy za sebou museli řešit strážníci: v prvním případě opilá žena obtěžovala kolemjdoucí v ulici Špidrova. Ve čtvrtek v odpoledních hodinách nabylo její jednání takoví intenzity, že jedna z obtěžovaných žen událost ohlásila na služebnu MP. Strážníci na místě zjistili alkoholem posilněnou ženu, které důrazně domluvili a z místa u Penny Marketu ji vykázali.

Druhý případ se odehrál v pátek krátce před půlnocí v ul. Čelakovského, kam byli strážníci vysláni na žádost českobudějovické záchranky. Podnapilou ženu bylo zapotřebí přenést do sanitky, kde mohla být vyšetřena a ošetřena. záchranáři usoudili že bude nutná hospitalizace ve zdravotnickém zařízení a ženu převezli do prachatické nemocnice.

 

 

Přítelkyni držel jako rukojmí – V noci v sobotu 8. listopadu se ke strážníkům dostalo volání o pomoc. Žena z domu v ul. K. Weisse volala na služebnu s tím, že ji sousedka, uvězněná v bytě, požádala o pomoc Údajně ji v bytě zamkl její přítel poté, co ji napadl.

Stržníci se okamžitě rozjeli na místo události a zjistili, že ohlášení se zakládá na pravdě – v jednom z bytů v 6. patře domu mělo dojít k potyčce, po níž muž svou přtelkyni uzamkl v bytě a odmítl ji pustit. Žena za doprovodu strážníků byt opustila. Strážníci jí vysvětlili možnosti řešení celé situace, včetně možnosti ošetření a doložení fyzického útoku. Žena ale celou věc odmítla řešit a nebyla zjevně zraněna, proto nebyla dále událost ze strany MP řešena.

 

 

Padaly „ruční“ argumenty – v neděli v půl čtvrté ráno byli strážníci požádáni o pomoci při řešení konfliktu v baru Westlife. Obsluha baru ohlásila problém s hosty – strážníci na místě zjistili, že k ručnímu vyřizování účtů došlo mezi dvěma muži. Na místě byla zjištěna totožnost jak obou aktérů, tak svědků události. Protože si přítomní rváči patrně vše již vyřídili a na úředním šetření netrvali, byli po řádném poučení z podniku vykázáni.

 

 

Odpočívajícího opilce zvedli strážníci v ul. Sušická ze země v pondělí 10. listopadu kolem půl sedmé večer. Muž „odpočíval“ na zemi naproti zdejší hospodě, zjevně velmi unaven množstvím vypitého alkoholu. Byl ovšem schopen komunikace i chůze, proto ho strážníci ‘zvedli’ k odchodu. Před tím, než místo opustil ještě uvedl, že musí najít svého psa, se kterým pak půjde domů. S velkou pravděpodobností si ještě udělal „přestávku“ u vchodu ke koupališti, kde byl o zhruba půl hodiny viděn opět ve spánku, ale přivolaná hlídka už zde nikoho nenašla.

 

Opila se tak, že nemohla chodit – sychravé podzimní počasí má zřejmě vliv i na množství vypitého alkoholu. S překročením míry se strážníci opět setkali v pondělí krátce před půlnocí, když je zavolala obyvatelka z domu v ul. K rokli. Uvedla, že před jejich domem stojí auto s otevřenými dveřmi a u nich bezvládně leží neznámá osoba. Hlídka na místě zjistila osoby dvě – muže a ženu, kteří údajně doma, jak uvedl muž, popíjeli a přítelkyně „to nezvládla“, pod vlivem alkoholu několikrát upadla a uhodila se do hlavy. Žena nebyla schopná ani srozumitelné komunikace ani chůze, strážníci ale vyrozuměli, že si stěžuje na silnou bolest v oblasti pravého ramene, břicha a hlavy. Přivolali proto ihned na místo zdravotnickou záchrannou službu Jčk, která si ženu převzala a následně transportovala na chirurgickou ambulanci do prachatické nemocnice.

 

Nalezené injekční stříkačky uklidili za přísných hygienických opatření vimperští strážníci z areálu střediska praktického vyučování v Kaplířově ul. Pracovník střediska nahlásil jejich nález v úterý kolem poledne.

 

 

– red, mp-