nehody

Nehody a smrtelná zranění

Tak by se dal charakterizovat 49. a 50 týden v tomto roce.
 
 
Ve 49. týdnu na našich silnicích nikdo nezemřel, tři osoby však utrpěly těžká zranění a 20 osob zranění lehká. Při 59 dopravních nehodách, které se v daném týdnu staly, zjistili policisté alkohol u 3 řidičů. V tomto týdnu tak vyzněly statistiky velmi pozitivně a to i v porovnání se stejným obdobím roku 2013, kdy se stalo o 30 nehod více a kdy zemřela jedna osoba. Týden od 8. do 14. prosince však přinesl hned dvě tragické dopravní nehody.
 
Ve čtvrtek 11. prosince zemřela na silnici č. 1/20 starší žena (78 let) z Písecka. Tuto dopravní nehodu řeší písečtí kriminalisté, kteří zjišťují přesné okolnosti této nehody. Tato žena se stala 65. obětí smrtelných dopravních nehod tohoto roku, viz:http://www.policie.cz/clanek/smrtelna-dopravni-nehoda-902139.aspx.
 
Druhá tragická dopravní nehoda, při které vyhasly dva mladé lidské životy, se stala v sobotu v brzkých ranních hodinách na Českobudějovicku. Řidič vozidla značky Alfa Romeo pravděpodobně nepřizpůsobil rychlost jízdy svým schopnostem a vlastnostem vozidla, vyjel vpravo mimo sinici do příkopu, narazil do stromu a náraz pak vozidlo vymrštil zpět na komunikaci a auto zůstalo na střeše. Dva muži ve věku 19 a 20 let, kteří seděli vpředu, přišli o život. Muž (19 let) sedící vzadu utrpěl těžká zranění, viz článek:http://www.policie.cz/clanek/tragicka-dopravni-nehoda-za-zdarem.aspx.
 
 
Kromě výše uvedených tragických nehod se v uplynulém týdnu stalo dalších 73 dopravních nehod, při kterých utrpěly 4 osoby těžká zranění a 38 osob zranění lehká. U osmi řidičů byl zjištěn alkohol. Celková škoda, která byla způsobena při těchto nehodách, dosáhla výše bezmála 7 milionů korun. V porovnání se stejným obdobím loňského roku, se situace letos zhoršila, protože se stalo o 15 nehod více. Loni nikdo v tomto týdnu na našich silnicích nezemřel.
 
Další těžká dopravní nehoda se stala dne 12. prosince na Strakonicku. Řidič vozidla značky VW měl obrovské štěstí, že nehodu přežil. Jel poblíž obce Kbelnice, když nepřizpůsobil rychlost jízdy vozidla povětrnostním podmínkám, svým schopnostem, stavu a povaze vozovky a jiným okolnostem. Dostal smyk a vyjel vlevo mimo silnici, kde narazil do dopravní značky a následně do stromu. Řidič užil při jízdě pás, možná proto tuto těžkou nehodu přežil. Přesto byl převezen s těžkým zraněním do českobudějovické nemocnice.
 
Celkem 67 osob zemřelo na jihočeských silnicích od počátku roku. V porovnání s loňským rokem, kdy za celý rok zemřelo 53 lidí, se jedná tedy o nárůst o 14 osob. Nezbývá než doufat, že číslo 67 je pro tento rok konečné.
 
 
Řidiči, blíží se vánoční svátky, jezděte opatrně, ať s koncem roku nepřibydou na našich silnicích další smutná čísla o počtu mrtvých. Nehody, při kterých umírají lidé naprosto zbytečně, jsou bohužel velmi časté, dbejte proto té nejvyšší opatrnosti a neriskujte zdraví a životy ne jen své, ale ani ostatních lidí.
 
(pcr)